menu

Eg Er ein Annan. Septologien III-V - Jon Fosse (2020)

Alternatieve titel: Ik Is een Ander. Septologie III-V

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Noors (Nynorsk)
Psychologisch

405 pagina's
Eerste druk: Samlaget, Oslo (Noorwegen)

Asle is een ouder wordende schilder en weduwnaar die alleen woont aan de zuidwestkust van Noorwegen. Zijn enige vrienden zijn zijn buurman, Åsleik, een traditionele vissersboer, en Beyer, een galeriehouder die in de stad woont. Daar, in Bjørgvin, woont een andere Asle, ook een schilder maar eenzaam en gedronken door alcohol. Asle en Asle zijn dubbelgangers – twee versies van dezelfde persoon, twee versies van hetzelfde leven, die allebei worstelen met existentiële vragen. In 'Ik is een ander (Septologie III-V)' ontmoeten de twee Asles elkaar voor het eerst in hun jeugd. Ze lijken vreemd op elkaar, kleden zich identiek en willen allebei schilders worden. Op de kunstacademie in Bjørgvin ontmoet Asle zijn toekomstige vrouw, Ales, en wordt hij verliefd.

zoeken in:
...stilte...
Eindelijk... na meer dan een jaar wachten het vervolg op De Andere Naam ontvangen!

...stilte...
en ik kijk naar mijn vaste plek op zee, naar mijn pijlpunt, de top van de dennenboom voor mijn huis moet midden in het middelste ruitje staan, want het raam is in tweeën gedeeld, en kan aan beide kanten open, en beide helften van het raam hebben drie ruitjes, en in het middelste ruitje van het rechtergedeelte moet de top van de dennenboom te zien zijn, denk ik en dan kijk ik naar mijn pijlpunt, en naar de golven daarbuiten in de Sygnesjøen

Het duurde even voordat ik er in kwam na een onderbreking van ruim een jaar, maar eenmaal in het ritme gekomen van Fosse's lange lome zinnen met de vele herhalingen voelde ik me snel weer thuis in het levensverhaal van de schilder Asle.

En ik ken geen ander boek dat zo dichtbij mezelf komt, de overeenkomsten die er zijn met mijn eigen leven, het schilderen, het religieuze, en de invloed van schrijvers zoals Samuel Beckett, Georg Trakl en Meister Eckhart.

Zoveel herkenning... en ook in de kleine dingen:

Kneedgum? zegt Asle
Ja, dat is een gummetje dat je gebruikt om iets weg te gummen als je met houtskool tekent, zegt zij
Wist je dat niet? zegt zij
Nee, zegt Asle
Ik heb altijd alleen met potlood getekend en een gummetje gebruik ik om een of andere reden nooit, dan moet de fout maar blijven staan en fout zijn, want vaak zijn het de fouten die maken dat iets uiteindelijk goed is, zegt hij


Jammer dat het weer uit is en moet wachten op het vervolg... ergens in 2022.

avatar van handsome_devil
4,0
Onlangs las ik al het eerste boek uit deze reeks en dat smaakte zeker naar meer. Om dat eerste boek hing een zweem van mysterie en vaagheid heen wat ik zeer kon waarderen, maar de stream of consciousness-stijl had voor mij wel verder doorgevoerd mogen worden. Wat betreft die aanmerking met betrekking tot de stijl: ik werd bij dit tweede boek getrakteerd op het loslaten van het raamwerk dat in De Andere Naam werd geconstrueerd en I Is Another (ja, ik las dit tweede boek in de Engelse vertaling) voelt daarom veel vrijer aan en weet de lezer enorm te verrassen.

De Andere Naam bestond uit twee hoofdstukken die ieder precies een dag beslaan. De verwachting was dan ook dat deze opbouw in I Is Another doorgezet zou worden en dat we drie dagen uit het leven van kunstschilder Asle voorgeschoteld zouden krijgen. In De Andere Naam is het bovendien altijd duidelijk op welk moment van de dag Asle zijn dingen doet en zijn gedachten denkt. Deze vorm van houvast wordt in I Is Another voor een heel groot deel overboord gegooid. Het is moeilijk om te zeggen hoeveel tijd er daadwerkelijk voorbij is gegaan wanneer je het boek dichtslaat. Het is een verrassende keuze van Fosse om zijn septologie op deze manier voort te zetten, maar het werkt geweldig.

Lees verder

Gast
geplaatst: vandaag om 09:37 uur

geplaatst: vandaag om 09:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.