menu

Los Jefes - Mario Vargas Llosa (1959)

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Spaans
Verhalenbundel
Sociaal / Psychologisch

113 pagina's
Eerste druk: Rocas, Barcelona (Spanje)

Mario Vargas Llosa gelooft dat in een land als het zijne, Peru, geweld aan alle menselijke relaties ten grondslag ligt. Het is alomtegenwoordig in het leven van ieder individu. Het individu handhaaft zichzelf, probeert zichzelf sociaal te consolideren en daarbij alle soorten van weerstand te overwinnen. Dit hoofdthema komt naar voren in alle verhalen van deze verhalenbundel, zoals in het titelverhaal 'Los Jefes', waarin de leerlingen van een school in opstand willen komen tegen de directeur, omdat die het rooster van de examens niet bekend wil maken. Maar er is ook onderlinge strijd onder de leerlingen, over het leiderschap en over hoe de opstand tegen de schooldirecteur moet worden aangepakt.

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
3,0
Eerder dit jaar maakte ik kennis met Mario Vargas Llosa middels Het Feest van de Bok. Een grootse vertelling die alle thema’s bevat die ik nu ook tegenkwam in de korte verhalen uit deze bundel. Machtsstrijd, machogedrag, geweld, vrouwenonderdrukking en een maatschappij die er in zijn geheel op uit is onderdrukkend te zijn. Wat opvalt is dat er in deze verhalen vaak sprake is van een hiërarchie, of dat nu geïnstitutionaliseerd is (een school, het leger) of informeel is, zoals binnen een vriendengroep. Het draait vaak om het behouden, verbeteren of verliezen van de plaats binnen die orde. Zelfs wat aan het begin een liefdesverhaal lijkt (Zondag), ontspint zich tot een letterlijke krachtmeting tussen twee alfamannetjes. Het mooie is dat Llosa de zwakheden van mensen met dergelijk gedrag aan het oppervlak laat komen, waardoor ze opeens mens worden. In die momenten schuilt het drama over het algemeen. Stilistisch zijn de verhalen weinig bijzonder en er is er geen die er echt uit springt. Gelezen in de uitgave die Freud hierboven noemt.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:10 uur

geplaatst: vandaag om 22:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.