menu

Underworld - Don DeLillo (1997)

Alternatieve titel: Onderwereld

mijn stem
3,95 (21)
21 stemmen

Engels
Historisch / Psychologisch

827 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Op 3 oktober 1951 zijn Toots Shor, Jackie Gleason, Frank Sinatra en J. Edgar Hoover toeschouwer van de derde ronde in de historische strijd om het Amerikaanse honkbalkampioenschap tussen de Dodgers en de Giants. Hoover krijgt ter plekke het bericht dat de Russen een atoombom tot ontploffing hebben gebracht en Bobby Thomson slaat de legendarische homerun waarmee hij de Giants het kampioenschap bezorgt, 'de klap die tot over de hele wereld te horen was'.

zoeken in:
Melchert
Kijk als we honkbal in de literatuur willen betrekken mijheer Harbach. Neem dan een voorbeeld aan delillo. Een worsteling, niet een maal, maar twee of drie keer ben ik in dit boek begonnen. Ik herkende het als een goed boek. Neem de tijd en dwing jezelf het uit te lezen tot de laatste snik, tot het laatste woord en ervaar diezelfde openbaring als bij de mattheus passion na drie uur door elkaar geschud te zijn.

avatar van misterfool
3,5
Ik geef toe, beken en pleit schuldig. Dit boek vind ik lastig! Don DeLillo gooit zijn lezers in het ongewisse: de narratief kent een veelvoud aan zijstappen, personages bespreken onderwerpen door elkaar heen en de context van een scene wordt steeds op het laatste moment duidelijk. Daarenboven is de schrijfstijl poëtisch en dromerig. Erg mooi, maar dit komt de leessnelheid niet ten goede. Dit boek vergt dan ook doorzettingsvermogen.

Eenmaal de moeite genomen, komen er aangename beelden langs. Zo denk ik onder meer aan de fijne openingsscène: een legendarische honkbalmatch die DeLillo door de ogen van historische en minder historische personages aanschouwt. De beslissende slag van een honkbalknuppel schakelt hij hier gelijk met een geslaagde atoomtest door de Sovjets. (In beide gevallen een klap die de wereld overgaat) Met deze openingszet zet hij de koude-oorlogsdreiging slim neer. Dit schaakstuk zullen we vaker tegenkomen. Afval is echter het belangrijkste leidmotief. De welhaast apocalyptische wijze waarop het boek vuilnis omschrijft als een genegeerd, maar alom aanwezig bijproduct van de consumptiemaatschappij is luguber te noemen. Daarenboven zet deze schrijver afval in als metafoor voor trauma. Het is eveneens iets dat soms wordt verwerkt, maar ook consequent wordt genegeerd. Hoofdpersonage Nick Shay heeft de taak beide type vuil weg te poetsen. De structuur van het boek komt het verhaal hier ten goede. Pas laat wordt uit de doeken gedaan waar het emotionele vuilnis op ziet. Het geeft het boek een zekere spanning.

Het grootste pluspunt van dit boek is dan ook de wijze waarop DeLillo voornoemde onderwerpen paradoxaal behandelt. Het boek bevat opvallende vergelijkingen die verassend, vermakelijk en toch navolgbaar zijn. Daarnaast voelt de geschiedbeschrijving in dit boek persoonlijk aan; er wordt geen natuurgetrouw beeld van de jaren 50 tot en met 70 opgelepeld. Het is eerder een koortsdroom gevuld met rusteloosheid en koude-oorlog paranoia. Het is daarom jammer dat de structuur van dit boek doorgaans afleidt van deze intrigerende thematiek. Na een vliegende start waarin het boek gestructureerd verschillende kanten opschiet, gaat het tempo omlaag en krijgen saaie zijplotten te veel aandacht. Ook is de climax van het verhaal te kort door de bocht. Bepaalde verhaallijnen verdienden een uitgebreidere resolutie. Aan het eind was ik hierdoor teleurgesteld.

De verwrongen americana van Underworld is niettemin origineel te noemen. Hoewel de stroperige stijl en wijdlopige structuur mij tegenstaat, resulteren enkele memorabele scenes in een comfortabele voldoende. Een indringend, maar moeilijk te verteren boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:17 uur

geplaatst: vandaag om 21:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.