menu

Afslag 23 - Özcan Akyol (2023)

mijn stem
2,70 (5)
5 stemmen

Nederlands
Sociaal

264 pagina's
Eerste druk: Prometheus, Amsterdam (Nederland)

In Afslag 23 doet het hoofdpersonage Eus, een jongen die opgroeit aan de zelfkant van de maatschappij, zijn uiterste best om door schade en schande iets van zijn leven te maken. Wonderlijk genoeg heeft hij de perfecte vriendin, vindt hij al snel een baan als vertegenwoordiger en reist hij in die hoedanigheid kriskras door Nederland. Terwijl zijn leven op papier de betere kant op gaat, voelt Eus zich na elke nieuwe ervaring kleiner worden. In alle spiegels die hem worden voorgehouden, ziet hij iemand anders, met wie hij zich moeilijk kan vereenzelvigen. Vooral in de buurt van zijn jeugdvrienden, twee paradijsvogels, vraagt hij zich af wat er eigenlijk van hem is overgebleven. Eus scalpeert de hypocrisie van de middenklasse en ontdekt algauw dat hij iedereen moreel kan verslaan, met uitzondering van één iemand: zichzelf. Dat leidt tot een terugval in oude gewoontes, die niet per se door iedereen worden gewaardeerd.

zoeken in:
Bilal030
Jason82 Hier ben ik reuze benieuwd naar. Eindelijk een nieuwe roman.

avatar van Jason82
Bilal030 schreef:
Jason82 Hier ben ik reuze benieuwd naar. Eindelijk een nieuwe roman.

Ik deel je nieuwsgierigheid Bilal! Ik ben groot fan van Eus, iemand die zich altijd durft uit te spreken op een goede manier.

Bilal030
Ik ook. Momenteel geniet ik van zijn Eus’ boekenclub.

avatar van Jason82
Bilal030 schreef:
Ik ook. Momenteel geniet ik van zijn Eus’ boekenclub.

Dat wil ik ook gaan kijken. De tijd is wat lastig ivm het bedritueel van de kinderen.

Bilal030
Jason82 schreef:
(quote)

Dat wil ik ook gaan kijken. De tijd is wat lastig ivm het bedritueel van de kinderen.


Het valt precies tijdens spitsuur inderdaad, met de kids naar bed etc. Ik kijk later op de avond via de npo app.

avatar van boekaap
Deze wordt ook steeds maar uitgesteld geloof ik

Bilal030
Vandaag heeft hij bekend gemaakt dat Afslag 23 op 25 januari 2022 in de winkels ligt. Tenzij Corona alle winkels weer doet sluiten.

avatar van mjk87
2,0
Afslag 23 is de afslag bij Deventer op de A1, ter info.

Ik denk dat de datum van release echter niet meer klopt.

avatar van WildeOscar
WildeOscar (moderator)
mjk87 schreef:

Ik denk dat de datum van release echter niet meer klopt.

Het is nu gezet op december 2022, we kunnen weer even vooruit!

avatar van WildeOscar
WildeOscar (moderator)
WildeOscar schreef:
(quote)

Het is nu gezet op december 2022, we kunnen weer even vooruit!

Komt Afslag 23 dan eigenlijk in '23 uit? We zullen het hopelijk gauw weten!

Afslag 23 - Uitgeverij Prometheus - uitgeverijprometheus.nl

Bilal030
16 oktober komt ie dan toch echt uit, lijkt het.

18 november komt Eus mèt zijn vrouw Anna naar Amersfoort. ze zijn dan te gast in bij de bibliotheek Eemland in Het Eemhuis www.bibliotheekeemland.nl/eus-anna

avatar van Raspoetin
Nooit Meer Slapen: Özcan Akyol - 18 oktober 2023 - NPO Radio 1 Gemist | NPO Radio 1 - nporadio1.nl
In zijn nieuwe roman, Afslag 23, vertelt hij hoe het hoofdpersonage na schade en schande iets van zijn leven probeert te maken.

Femke van der Laan gaat met Özcan Akyol in gesprek.

avatar van mjk87
2,0
In 2012 was Akyol nog een schrijver, of althans een boefje met een boek. Geen bijzonder boek maar hij werd er BN'er mee en ik vind zijn geluid in de media (als tafelgast, als columnist) altijd wel prima. Ik zie hem nu meer als (een heel verdienstelijke) tv-maker dan schrijver. Nu dan toch in 2023 keert hij terug naar zijn roots, op twee manieren. Hij heeft weer een boek klaar en dit boek gaat weer over zijn jeugd in Deventer.

Het schijnt geen autobiografie te zijn maar het zal ongetwijfeld veel elementen bevatten. De plottekst hier gaf eerst aan dat de hoofdpersoon ene Emre is, maar het is toch gewoon het alterego Eus geworden. Jammer alleen dat hij verder niets heeft te zeggen. Echt niets? Nee, eigenlijk echt niets. Een beetje in de stijl van Bukowski (ook aangehaald in één van de motto's) volgen we Eus over de periode van vijf jaar (tot aan 2012 toen zijn eerste boek uitkwam).

Dit boek is als een bekentenis aan de politie en vervolgens in een simpele (maar nooit echt mooi rauwe) stijl vertelt Eus wat hij zoal heeft gedaan. Maar het is allemaal heel braaf. Hij vindt werk, doet dat prima, gaat redelijk normaal om met zijn vaste verkering, ontmoet af en toe zijn maatjes van het kamp, zijn moeder komt schoonmaken. Het enige dat iets van conflict geeft is zijn diefstal van laptops en elektronica bij de BCC (de reden dat hij in de cel zit) maar dat komt pas meer aan bod aan het eind en hangt er wat bij.

Hij probeert ondertussen nog iets van een sfeerbeeld van Deventer te geven en iets van een tijdsbeeld van de jaren 2000 maar echt lukken lukt hem niet. Ik kom zelf nog uit die omgeving dus af en toe nog iets van herkenning voor mij (Piet Zoomers, maar ook dat gedrag van die medewerker wordt redelijk goed getypeerd) maar veel te weinig allemaal. Niet dat het allemaal vervelend is maar boeien doet het boek nergens. 2,0*

NB: op een gegeven moment zegt iemand in het boek dat een vrouw drie kinderen van drie vaders heeft en alle drie losers: een dief, een junk en een boa. Om dat laatste moest ik grinniken.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:31 uur

geplaatst: vandaag om 22:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.