menu

De Eik Was Hier - Bibi Dumon Tak (2021)

mijn stem
3,00 (4)
4 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Psychologisch / Ideeƫnliteratuur

98 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

In de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat een zomereik. Hij staat er al 180 jaar en is misschien wel de bekendste boom van Nederland. Liefkozend wordt hij de ‘troeteleik’ genoemd en in 2018 werd hij verkozen tot boom van het jaar. De eik kwam tot wasdom op een 19e-eeuws landgoed met een groot landschapspark eromheen. Prins Bernhard woonde er korte tijd en ook koningin Wilhelmina. Maar met de aanleg van de A58 veranderde alles. Alle eiken werden gekapt, alleen die ene eik mocht blijven staan. Nu razen er dagelijks duizenden auto’s langs hem heen. En het worden er steeds meer. Daarom moet de eik wijken voor extra asfalt. Wat dat betekent vertelt de eik aan zijn beste vriend de gaai die hem dagelijks bezoekt.

zoeken in:
avatar van Lalage
4,0
geplaatst:
Dit is het kinderboek bij de maand van de filosofie. Het leest makkelijk, maar stiekem heeft Bibi Dumon Tak er heel wat filosofische gedachten in gestopt.

De oude boom vertelt aan de gaai over zijn leven: eerst tussen de weilanden, toen tijdens twee wereldoorlogen en daarna kwam de snelweg. Op een gegeven moment gaan er geruchten dat de snelweg verbreed moet worden en de eik zal worden gekapt. Dat klinkt verdrietig, maar het verhaal is vooral grappig. De leuke tekeningen van Marije Tolman dragen daar ook aan bij.

De eik was hier – Bibi Dumon Tak | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van the Cheshire cat
2,0
geplaatst:
Ik ken deze boom en ik denk een aantal van jullie ongetwijfeld ook. Tenminste, als je ooit via Breda naar België bent gereden, of in tegengestelde richting.
Anders dan bij Laika tussen de Sterren waarin Dumon Tak nogal eens de neiging had de dingen te vergoelijken heb ik me hier gelukkig nergens aan geërgerd. Dumon Tak schrijft speels en met plezier en is hier en daar ook wel origineel, maar het is ook vrij eendimensionaal. De twee hoofdpersonages, de eik en de gaai, lijken qua karakter teveel op elkaar en komen daardoor niet helemaal tot hun recht. Had er dan een cynische boom van gemaakt of een zwaarmoedige boom zoals een Iejoor de ezel, en daar dan tegenover om wat tegewicht te bieden een vrolijke of een trotse gaai of zoiets dergelijks. Het gekibbel en over en weer gescheld tussen de twee begint ook nog eens te vervelen, op den duur.
Het had misschien een beter boekje geweest als het wat verhalender was opgeschreven, nu is het eigenlijk niet meer dan een chronologische opsomming van historische gebeurtenissen rondom de boom. Ook had de schrijfster op een paar kleine uitzonderingen na wel wat kritischer mogen zijn op de mens. Ons autogebruik bijvoorbeeld. In 'De dag dat ik mijn naam veranderde' vertelde ze dat ze in een Mercedes reed. Ik heb zelf overigens geen rijbewijs. Nooit geen enkele behoefte aan gehad.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:42 uur

geplaatst: vandaag om 22:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.