menu

De Geschiedenis van Mijn Seksualiteit - Tobi Lakmaker (2021)

mijn stem
3,43 (15)
15 stemmen

Nederlands
Autobiografische Roman

288 pagina's
Eerste druk: Das Mag, Amsterdam (Nederland)

In dit boek vertelt de auteur dat ze eigenlijk profvoetballer had willen worden. Maar op haar 17e besefte ze de top niet te zullen halen. Ze is altijd op zoek geweest naar iemand die de deuren en ramen zou sluiten en zou zeggen: en nu is het goed. Ze viel eerst op mannen en toen op vrouwen - natuurlijk altijd al op vrouwen, op Muriël de roodharige bijlesdocente met de lange benen, op wie eigenlijk niet. En nu wil ze zelf ‘opschuiven’ in de richting jongen.

zoeken in:
avatar van psyche
psyche (crew)
Interview in Tijdgeest bijlage dagblad Trouw d.d. 6 februari 2021.

avatar van Raspoetin
De debuutroman (●●●●●) van Sofie Lakmaker kan best een hit worden - NRC
De debuutroman van Sofie Lakmaker heeft het in zich om een hit te worden – omdat het een vurig verhaal is, nietsontziend en grappig, zo smeuïg geschreven dat je erdoorheen vliegt.

avatar van mjk87
3,0
Wel vermakelijk. Lekker fris en vlot geschreven, vaak genoeg grappig en soms met leuke kleine herkenbare stukjes van het hedendaagse leven. Ook de vele voetbalverwijzingen laten dit werkje wel leven.
Maar na 130 (van de 220 in mijn versie) bladzijden is de koek ook wel op. Echt ontwikkeling zit er niet in, en dan gaat ook dat frisse toontje wat tegenstaan. En stiekem zitten er heel veel anekdotes in maar eigenlijk helemaal geen leuke of bijzondere zijn, alleen door de stijl is het lang prima behapbaar. De laatste 80 bladzijden is dus wat plichtmatig uitlezen en het laatste hoofdstuk mist de emotionele impact dan ook. 3,0*.

Ted Kerkjes
Toch een onweerstaanbaar boek vind ik, het is zo geestig, slim, kwetsbaar en mooi. Ik las dat de filmrechten verkocht zijn, maar de tekst lijkt me bij uitstek het perfecte bronmateriaal voor een theatermonoloog. Ik weet niet in hoeverre het echt ergens op slaat, maar ik moest vaak denken aan Phoebe Waller-Bridge's Fleabag, de theatermonoloog (Later bewerkt tot de beste serie die ik gezien heb). Beide zijn ontzettend grappig, maar ook scherp en genadeloos over menselijke interacties en relaties, en ook tragisch en ontroerend. Misschien dat De geschiedenis van mijn seksualiteit als theatermonoloog zelfs nog iets beter uit de verf zou komen: met name uit het laatste hoofdstuk zou nog wat meer gehaald kunnen worden, zoals mjk87 ook al schreef. Ik kan me voorstellen dat zoiets in het theater, met een goede speler, heel goed kan werken.
Nou ja, ik heb in ieder geval bijzonder genoten van het boek en de theatermonoloog die het nog zou kunnen worden. En ik ben heel benieuwd of, en zo ja wat Tobi Lakmaker nog gaat maken.

avatar van mjk87
3,0
Tobi Lakmaker? Zou dat niet de echte naam moeten zijn met Sofie dan als pseudoniem/alternatieve naam bij dit boek? Het staat zo raar dat Sofie wel op de cover staat.
De 5e druk is wel van Tobi, maar ja, hier gaan we van de 1e uit.

avatar van Ste*
3,0
geplaatst:
Het losse humoristische stijltje wordt veel geprezen en je zou er zo doorheen vliegen, maar ik raakte juist heel snel verzadigd door de manier van schrijven en moest het boek dan echt weer even weg leggen.

Er zitten alinea's en bepaalde zinnen tussen die echt heel grappig zijn, waardoor het toch telkens wel weer even de moeite waard is, maar als geheel was me dit toch net iets te meanderend en los zand. Ook de spreektaal-achtige stijl, met overvloedig gebruik van 'stopzinnetjes' als 'snap je?' en 'weet je wel' is in het begin nog wel lollig maar gaat best snel irriteren.

Zit qua beoordeling ergens tussen de 3* en 3,5* in.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:27 uur

geplaatst: vandaag om 20:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.