menu

Blokken - F. Bordewijk (1931)

mijn stem
3,31 (64)
64 stemmen

Nederlands
Politiek

103 pagina's
Eerste druk: De Gemeenschap, Utrecht (Nederland)

De Staat is een communistisch-totalitaire staat waar elk individualisme meedogenloos wordt onderdrukt. Er bestaan slechts groepen mensen. De regering van de Staat raakt in conflict met Groep A, een verzetsbeweging die het individu weer terug wil brengen. Een gewelddadige confrontatie tussen de twee kan niet uitblijven.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,0
De communistische heilstaat die wordt geschetst in Bordewijk's blokken is er een van grote soberheid. De steden zijn opgebouwd uit huizen in de vorm van blokken en zelfs de leiders van het staat leven even bescheiden als het volk. Individuen bestaan niet langer en het enige wat telt is het grote geheel, de staat.
De soberheid die beschreven wordt, komt terug in de stijl van Bordewijk. Zakelijke zinnen worden gebruikt in een afstandelijk perspectief waarin het niet gaat om persoonlijke verhalen, maar slechts om het grote geheel. Qua inhoud doet het boek dan ook aan Orwell denken (zoals hierboven al genoemd), qua stijl moest ik meer denken aan More's Utopia.

Bordewijk's verhaal toont aan dat de afstandelijke staat niet werkt omdat de mens niet geschikt is om zijn persoonlijkheid te vergeten. Hiermee wijst Bordewijk ook de zwakke plek van zijn boek aan. De afstandelijke aanpak werkt niet omdat de lezer ongeschikt is om zich hierin in te leven.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:30 uur

geplaatst: vandaag om 09:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.