menu

Lijn van Wee en Wens - Caro Van Thuyne (2021)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Psychologisch

224 pagina's
Eerste druk: Koppernik, Amsterdam (Nederland)

In het achtste jaar van de rouw laat Mari haar man thuis achter om een rivier te volgen naar zee. Terwijl zij probeert zich los te wandelen van de pijn en een nieuwe lijn te vinden voor haar leven, bouwt Felix aan een plekje waar zijn vrouw zich misschien ooit thuis zal voelen. 'Lijn van wee en wens' is een roman over de onttakeling door rouw en de liefde die niet opgeeft. Het is een meanderend portret van een vrouw die olifantenpaadjes trekt tussen deze twee oerkrachten.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,0
Lijn van Wee en Wens was voor mij de eerste Nederlandstalige 2021-roman. Het was voor Caro van Thuyne de eerste roman die ze schreef, maar in 2018 kwam haar debuutbundel Wij, het Schuim al uit. Die heb ik niet gelezen, dit was mijn kennismaking met Van Thuyne en ik moet zeggen dat ze een heel eigen stem heeft. Het verhaal raakte me niet per se, maar toch kon ik echt niet stoppen met lezen. Van Thuyne had me vanaf de eerste pagina bij de kladden.

Mari verliest haar gehandicapte zusje en heeft sindsdien het gevoel dat er een olifant in haar huis woont die haar langzaam verdrukt en verplettert. Ze gaat wandelen, heel veel wandelen, volgt een rivier richting zee en probeert op die manier het verlies te verwerken. Tijdens die reis zijn er veel verschillende fases van rouw die komen en gaan. Ze kan zich bijvoorbeeld enorm identificeren met het werk van Richard Skelton, die zelf over zijn eigen rouwproces schreef. Haar man Felix kijkt uit naar de terugkeer van zijn vrouw. In de tussentijd bouwt hij een huisje voor Mari, een plekje waar ze zich misschien ooit weer thuis kan voelen.

Caro van Thuyne - Lijn van Wee en Wens (2021) - Boek Uitroepteken - boekuitroepteken.nl

avatar van handsome_devil
4,0
...stilte...

Is dit misschien ook iets voor jou? Wandelen, pleidooi voor niet-talige beleving, afwijkende stijl en vorm, leek me wel iets voor jou, als ik je smaak inmiddels een beetje ken.

...stilte...
Het is zeker iets voor mij handsome_devil.

Ik had het boek al op mijn verlanglijstje gezet. De muziek van Richard Skelton ken ik ook goed en luisterde er veel naar tijdens het schilderen... (tegenwoordig liever in stilte)

Mooi stukje over het boek en bedankt voor de tip!

...stilte...
Het lukt me niet een foto van haar te vinden. Alleen van een schrijvende hand. Maar ik hou wel van schrijvers die niet graag de publiciteit zoeken...

Wel vond ik deze trailer. Met haar stem?

Boekentrailer Caro Van Thuyne, Lijn van wee en wens - YouTube

Het boek gaat mee naar het waddeneiland volgende maand... (mijn vrouw wil het ook lezen)

...stilte...
Eerlijk gezegd had ik Lijn van wee en wens na het eerste hoofdstuk weggelegd, ik kon er niet goed inkomen.
Maar ik ben er in verder gegaan en nu pakt het me wel. Misschien komt het omdat ik veel naar Richard Skelton's Border Ballads luister de laatste tijd en Caro Van Thuyne citeert veel uit het werk van Skelton:

'The river and its promise. Without weight or consequence.'

Alleen dit moment. En dan nog een. En nog een. Moment na moment na moment, langs dobberend.

...stilte...
nee, taal die secuur neerlegt alsof ze alles definieert, ze bestaat niet

Hoe dichter Mari de Rin volgend bij zee komt, hoe meer de taal van proza in poëzie verandert. Totdat haar taalexpriment me zelfs bijna te veel wordt en ik de gedeeltes die me vermoeien wat minder aandachtig begin te lezen.

Toch is het een moedig en geslaagd boek geworden. Het is in ieder geval een poging voorbij de grenzen van taal te gaan. En die taal vind ze verassend genoeg terug aan zee...

woorden zijn water

...stilte...
Caro Van Thuyne heeft de "Bronzen uil" gewonnen voor de beste debuutroman!

Zij wil liever uit de publiciteit blijven, omdat ze van mening is dat de roman dan meer tot de verbeelding van de lezer spreekt. Maar nu moest ze natuurlijk wel op de foto bij de prijsuitreiking:

DPG Media Privacy Gate - pzc.nl

(nooit gedacht dat deze vrouw met gemillimeterd haar zoveel op mijzelf zou lijken)


Gast
geplaatst: vandaag om 18:59 uur

geplaatst: vandaag om 18:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.