menu

Poetjesjestvije iz Peterboerga v Moskvoe - Aleksandr Radisjtsjev (1790)

Alternatieve titels: Reis van Petersburg naar Moskou: Een Geschiedenis | Путешествие из Петербурга в Москву

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Reis

453 pagina's
Eerste druk: Tipografīi Radishcheva, Sint-Petersburg (Rusland)

'Reis van Petersburg naar Moskou' van de in het Westen zo goed als onbekende schrijver Aleksandr Radisjtsjev is het beroemdste boek van de 18de-eeuwse Russische literatuur. De reiziger beschrijft pathetisch de miserabele toestand van de lijfeigene boeren en de misstanden in het schitterende keizerrijk van Catherina II. Het boek is een hybride werk met elementen van reisverhaal, utopische toekomstprojecten, satirische stukjes, kroniek e.d.m. Het is geschreven in een zware, archaïsche taal, die toen het boek verscheen al verouderd was. Het voor de auteur noodlottige boek verscheen een jaar na de Franse Revolutie en de in paniek geschoten keizerin stuurde de criticaster naar Siberië. Daardoor werd de auteur een martelaar en zijn boek een verboden vrucht. Het kon pas in de 20ste eeuw in Rusland heruitgegeven worden.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Aleksandr Poesjkin zag in zijn tijd dezelfde problemen bij de overheden en in Rusland terug, die door Radisjtsjev worden gesignaleerd.

Poesjkin voert in een eigen boek een fictieve reiziger op die, met het boek van Radisjtsjev op schoot, de reis in omgekeerde volgorde aflegt en in bedekte termen (onder andere met citaten van zogenaamde derden) het Russische systeem bekritiseert:
Poetjesjestvije iz Moskvi v Peterboerg - Alexander Poesjkin (1841)

Gast
geplaatst: vandaag om 10:11 uur

geplaatst: vandaag om 10:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.