menu

De Slag om Europa: Hoe China en Rusland Ons Continent uit Elkaar Spelen - Rob de Wijk (2021)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Politiek

368 pagina's
Eerste druk: Balans, Amsterdam (Nederland)

Naast geopolitieke en financiële crisissen, de klimaatverandering, Brexit en corona, proberen Rusland en China de EU uit elkaar te spelen. Is Europa sterk genoeg om al deze uitdagingen aan te kunnen? Ooit deelde Europa de lakens uit in de wereld, maar tegenwoordig ziet de Chinese president Xi Jinping het continent als een wingewest. Hij is al jaren bezig invloed te kopen en probeert zo de Europese Unie uit elkaar te spelen. Rusland voelt zich bedreigd en president Poetin voert geheime operaties uit om de NAVO te ontwrichten. Beiden denken dat een sterk Europa hun wereldwijde ambities in de weg staat. President Trump maakte het de Russen en Chinezen intussen gemakkelijk door zich van zijn trouwste bondgenoten af te keren en de aanval op de Europese instituties te openen. Nu het continent van alle kanten wordt belaagd, worstelen de politieke leiders met een antwoord. De coronacrisis heeft de uitdaging nog verder vergroot. Behalve een geopolitieke, een financiële en een politieke crisis is er nu ook nog een gezondheidscrisis, terwijl de Brexit en klimaatverandering niet zijn opgelost. Is Europa sterk genoeg om al deze uitdagingen aan te kunnen? Blijven we een speler in de wereld of worden we de speeltuin van de wereldmachten? Voor Europese burgers staat er veel op het spel, want dat laatste betekent hoe dan ook minder welvaart en meer onveiligheid. 'De slag om Europa' is een pleidooi om de realiteit onder ogen te zien en nieuwe keuzes te maken.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Rob de Wijk (20 januari 2021) - Nooit meer slapen - Podcast - NPO Radio 1 - nporadio1.nl Rob de Wijk heeft een boeiende en vermakelijke podcast met Arend Jan Boekestijn bij BNR Radio en in dit interview vertelt hij over het vertrek van president Trump en zijn aanstaande nieuwe boek over Europa als geopolitieke speler in de wereld waar hij verrassend positief over is.

avatar van eRCee
Mij verrast dat helemaal niet, sterker nog, Europa lijkt mij over de gehele linie het best functionerende politico-economische blok in de wereld.

Als ik zou kunnen bereiken dat elke Nederlander één artikel van De Correspondent zou lezen, dan zou het dit artikel zijn. Jesse Frederik over regels voor stofzuigers, je beeld van de EU zal nooit meer hetzelfde zijn: klik NU op dit GEWELDIGE artikel (het is gratis, speciaal voor mijn Boekmeter-vrienden).

avatar van Raspoetin
De Europese Unie komt inderdaad zeer goed op voor haar consumenten. Sterker nog, de échte macht van de EU ligt in de immense omvang van de Europese interne markt, in het feit dat veel regels op die markt voor diensten en producten de strengste ter wereld zijn, en in de bereidheid van de EU om die regels af te dwingen. Hierdoor zijn de Europese standaarden vaak de globale norm. Dit betoogt ook de Fins-Amerikaanse Anu Bradford in haar boek The Brussels Effect: How the European Union Rules the World (2020).

"Europa heeft ’s werelds strengste regels voor milieu en voedselveiligheid. Kraft, een Amerikaans bedrijf, gebruikt bepaalde verfstoffen niet meer in zijn voedsel, zelfs niet voor de Amerikaanse of Aziatische markt, omdat de EU die stoffen op de zwarte lijst heeft gezet. Zo zit het bedrijf overal goed als het Europese regels aanhoudt. Kameroen heeft pesticiden verboden die EU verboden heeft: het is een van de grootste cacao-leveranciers van Europa en wil dat graag zo houden. Ook controleert de regering of Kameroense bedrijven zich aan Europese regels houden voor schone productie, arbeidsomstandigheden en dergelijke."

Dit beaamt Rob de Wijk ook, zijn optimisme in het interview over de EU is vooral gestoeld op de laatste ontwikkelingen tot bijvoorbeeld het besluit van het creëren van Eurobonds dat tot een versnelling van de Europese integratie zal leiden en volgens hem de Euro in verloop van tijd de belangrijkste mondiale valuta kan maken.

"De EU is totaal verbouwd na die historische top in Brussel met die deal over het herstelfonds. Historisch, omdat de EU daar besloten heeft voor de eerste keer gezamenlijk schulden aan te gaan, betaald door Europese belastingen. Met enorme gevolgen. Voor het eerst heeft de EU nu bijvoorbeeld de macht om een digi-taks voor Amerikaanse techbedrijven in te voeren. De Europese Commissie is nu zo sterk dat ze dit zonder tegendruk kan doen. Ik ben in vijf maanden Corona veel optimistischer geworden over Europa."

Gast
geplaatst: vandaag om 23:23 uur

geplaatst: vandaag om 23:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.