menu

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum - Sjoerd Kuyper (2020)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Jeugdboek
Sociaal

100 pagina's
Eerste druk: Hoogland & Van Klaveren, Hoorn (Nederland)

Meneer Droste is nachtwaker van het Kinderboekenmuseum maar gaat binnenkort met pensioen. Hij weet dat het afscheid hem zwaar gaat vallen het liefst wil hij in het museum blijven zoals al die schrijvers en tekenaars die daar met hun boeken en schetsen en manuscripten en portretten voor eeuwig een plek hebben gevonden. En dus besluit meneer Droste een boek te schrijven. Maar schrijven is een stuk moeilijker dan hij dacht. Zijn kleinzoon Tiuri kent zijn diepste wens en besluit dat er een boek over meneer Droste geschreven moet worden!

zoeken in:
avatar van Mug
3,5
Mug
Geschreven ter ere van het 25-jarig jubileum van het Kinderboekenmuseum (fantastische plek overigens!). Met enkele (Droste-)stijloefeningen weet Sjoerd Kuijper van een ontzettend saai onderwerp iets interessants te creëren. Toch voelt het meer een feest der herkenning voor de oudere lezers dan voor de jongere lezers. Legio verwijzingen naar de jeugdliteratuurklassiekers. Echt aantrekkelijk is het boek niet, en zal ongetwijfeld niet door de jeugdige lezers uitgekozen worden in de bibliotheken etc.

Kuijper verwijst zelf met een haast retorische vraag naar dit vraagstuk. Vroeger werden veel kinderboeken geschreven waarvan de helden 'volwassenen' of 'oude mensen' waren. Nu zijn de helden vooral 'kinderen'. Hoe is dat toch mogelijk? Kunnen oude mensen geen helden meer zijn in kinderboeken?

Times are changing.... niet zo gek dat kleinzoon Tiuri (ook zo'n verwijzing!) stiekem de held is. Of juist de schrijver? Tja....

Gast
geplaatst: vandaag om 12:24 uur

geplaatst: vandaag om 12:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.