menu

Thinking in Systems - Donella Meadows (2008)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Wetenschappelijk

240 pagina's
Eerste druk: Chelsea Green Publishing, Vermont (Verenigde Staten)

Oorlog, honger, armoede, milieuvervuiling: de grootste problemen van onze wereld worden veroorzaakt door het falen van systemen. Ze kunnen niet worden opgelost door het ene vraagstuk geïsoleerd van het andere op te lossen. Ogenschijnlijk kleine details kunnen een enorm effect hebben. In dit boek worden de basisbegrippen en methodes van de systeemtheorie uitgelegd. Donella Meadows stond bekend om het graven naar in de wetenschap achter mondiale dilemma's. Ze moedigt haar lezers aan om aandacht te schenken aan wat waardevol is en niet alleen aan wat meetbaar is, om nederig te blijven en leergierig. In een wereld die steeds gecompliceerder wordt, helpt dit boek tegen verwarring en hulpeloosheid. Dit is de eerste stap naar het vinden van effectieve oplossingen.

zoeken in:
avatar van Lalage
Terwijl dit op mijn stapel ligt, vraag ik me regelmatig af waarom ik zo’n saai boek heb gekocht. Maar steeds als ik erin lees, vind ik het razend interessant. Dat komt doordat Donella Meadows talloze voorbeelden gebruikt om haar uitleg te ondersteunen. Ze legt uit waardoor mensen zo de fout in kunnen gaan bij het nemen van maatregelen om gedrag te beïnvloeden, terwijl ze het heus goed bedoelen.

Dit is een mustread voor alle politici en iedereen die op Twitter een mening verkondigt over maatschappelijke problemen. Het voorziet in een manier om analytisch naar de wereld te kijken, in een poging om je oogkleppen af te werpen en een wijde blik te hebben op de wereld om je heen.

Thinking in systems – Donella Meadows | Lalagè leest - lalageleest.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 18:50 uur

geplaatst: vandaag om 18:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.