menu

Sozvezdije Kozlotoera - Fazil Iskander (1966)

Alternatieve titels: Sterrenbeeld Geitegems | Созвездие Козлотура

mijn stem
geen stemmen

Russisch
Humoristisch / Sociaal

73 pagina's
Eerste druk: Novyj Mir (periodiek), Moskou (Rusland)

Het satirische ‘Sterrenbeeld Geitegems’ behandelt thema’s van eerzucht en domheid van journalisten en apparatsjiks, vooral bij campagnes in de landbouw en veeteelt, waartegenover de schrijver het gezond verstand stelt. De hoofdpersoon van het verhaal is een journalist van een krant, die een artikel moet schrijven over de gekte rond de ‘geitegemzatie’. Door een losse opmerking van een hooggeplaatst persoon, zijn alle kolchozen er toe overgegaan kruisingen tussen gemzen en geiten te gaan fokken. Het voordeel daarvan is nauwelijks duidelijk, ook al is iedereen vol van verwachting, maar de leden van de kolchozen zijn er mede toe gebracht door het enthousiasme van de krant van de hoofdpersoon. In die krant verdelen lezers en redactieleden zich in hun commentaren op het fokprogramma echter langzamerhand in twee kampen: het ene positief, het andere negatief…

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (crew)
Het idee voor het boek 'Sterrenbeeld Kozlotoera' ontstond toen Fazil Iskander te maken kreeg met een Sovjet-decreet van hogerhand om mais te verbouwen, ook op plaatsen waar dat gewas per se niet wilde groeien...

Fazil Iskander is zelf opgegroeid met mais in de Oblast Koersk, grenzend aan de Oekraïne, in het zuidwesten van de Sovjet-Unie. Hij probeerde de maiscampagne te stoppen, maar kreeg dat niet voor elkaar. De artikelen, die hij als journalist schreef, werden door de kranten niet geaccepteerd.

Zijn satirische benadering 'Sterrenbeeld Kozlotoera' kreeg hij in 1966 wel geplaatst en maakte hem als schrijver bekend.
In zijn bewoordingen uit die tijd gaat het hem niet alleen over 'geitegemzatie' of mais, maar zijn er ook nog 'vele andere sterrenbeelden aan de hemel'.

De Nederlandse vertaling verscheen in 1980 bij Van Oorschot in Amsterdam.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:15 uur

geplaatst: vandaag om 17:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.