menu

The Crowstarver - Dick King-Smith (1998)

Alternatieve titel: Spider Sparrow

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Jeugdboek
Sociaal / Natuur

187 pagina's
Eerste druk: Doubleday Children's Books, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In 1926 ontdekt een kinderloos echtpaar, een vriendelijke herder en zijn vrouw op Outoverdown boerderij, een als vondeling achtergelaten jongetje in hun lammerhok. Ondanks dat de jongen geestelijk gehandicapt is, adopteren ze hem en noemen hem Spider Sparrow. Wanneer hij opgroeit, toont hij zijn speciale talenten met de dieren om hem heen. Hij leert alle dieren op en rond de boerderij kennen, van schapen en paarden tot wilde otters en vossen en houdt van allemaal, zelfs van de kraaien die hij moet wegjagen van de nieuw gezaaide tarwevelden. Verbazingwekkend is dat elk dier dat Spider ontmoet hem impliciet vertrouwt. Deze magische verstandhouding is de unieke gave van Spider, maar niets anders in zijn harde leven binnen de Engelse plattelandsgemeenschap is zo eenvoudig.

zoeken in:
avatar van Οὖτις
4,5
Het leven van John Joseph Sparrow, bijgenaamd Spider naar aanleiding van de manier waarop hij zich als klein kind op alle vier ledematen voortbeweegt, vanaf 1926. Dan vormt na verloop van tijd de Tweede Wereldoorlog de achtergrond van het verhaal. Spider is, zoals een van de personen in het verhaal hem aan haar man beschrijft, een idiot savant, waaraan zij als uitleg toevoegt: iemand die geestelijk minder normaal is maar juist buitengewone gaven op een ander vlak tentoonstelt. Mogelijk zouden wij tegenwoordig deze benaming voor hem niet meer gebruiken. En ja, de gave van Spider is de omgang met dieren wier geluiden hij niet alleen perfect nabootst maar die hem, mogelijk daardoor, volkomen vertrouwen.
De vraag van zijn adoptieouders: Wat moet van hem worden wanneer wie niet meer in leven zijn? wordt op geheel andere en verrassende wijze aan het einde beantwoord.

avatar van Οὖτις
4,5
Oeps, typefout te laat gezien. 'Wat moet van hem worden wanneer wie niet meer in leven zijn?' moet zijn 'Wat moet van hem worden wanneer wij niet meer in leven zijn?'

Gast
geplaatst: vandaag om 09:46 uur

geplaatst: vandaag om 09:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.