menu

Een Goede Man Slaat Soms Zijn Vrouw - Joris Luyendijk (1998)

mijn stem
3,83 (49)
49 stemmen

Nederlands
Reis / Autobiografisch

235 pagina's
Eerste druk: Podium, Amsterdam (Nederland)

De Amsterdamse student Joris Luyendijk schreef zich in aan de universiteit van Cairo en leefde een jaar lang tussen Egyptische leeftijdgenoten. In dit boek heten ze Muhammed de Feminist, Ali de Piekeraar, Fundamentalist Imad, Liberaal Hazem. Hij sprak met ze over liefde, islam, het westen, seks, democratie, homo's, joden, fundamentalisme, emancipatie en de zin van het bestaan. En noteerde hoe zij en andere 'doordeweekse' Egyptenaren leven, plezier maken, treuren, haten en verliefd worden.

zoeken in:
4,0
Zou een van de stemmers hier wat over kunnen vertellen? Ik ben er erg benieuwd naar.

4,0
Minder dan 'Het zijn net mensen' maar nog steeds erg vermakelijk.

Luyendijk registreert hier meer dan dat hij echt een visie ontwikkelt. Ik voelde me in dit boek voortduren heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. Soms zijn ze net als wij en soms zijn ze ook gewoon totaal verschillend. Het is daar echt een hele andere wereld. Er is een zin die de kern van dit boekje voor mij perfect samenvat: 'ik begrijp dat ik hem nooit zal begrijpen'.

Soms sleept het boekje een beetje aan, maar het leest verder lekker weg en het is niet te lang en ook de nodige humor ontbreekt natuurlijk niet. Kleine vier sterren.

avatar van karlovic
Inderdaad juist geformuleerd. De titel nodigde mij al uit om het te gaan lezen... Frappant om te zien dat zij vaak dezelfde dagelijkse beslommeringen hebben, maar er compleet anders mee omgaan. Zo ook bijvoorbeeld het besef van tijd en geld. En een van de weinige boeken waar de schrijver er mee wegkomt om eens in de zoveel tijd gewoon letterlijk een mop te vertellen.

avatar van thomzi50
3,5
Aardig onderzoekswerk, waarbij Luyendijk zijn bekwaamheid als journalits en als schrijver etaleert. Hij zorgt ervoor dat het inhoudelijk boeiend is, terwijl hij nergens verzandt in te lange beschrijvingen en er zelfs soms (succesvol) wat ironie tegenaan gooit. Jammer is wel dat het op den duur lichtelijk eentonig wordt, en dat een echte climax ontbreek. 3,5*

3,0
Vond dit een aardig boek om te lezen, maar ik mis de literaire waarde een beetje. Ik denk dat dit beter in een paar delen in een (multicultureel?) onderzoekstijdschrift had kunnen staan, of iets dergelijks. Het is nu nog niet echt slecht of saai om te lezen, maar door het hele boek heen voelt het toch een beetje als een herhaling van zetten.

Dat Luyendijk een echt standpunt probeert te vormen over (de verschillen tussen) Egypte en het westen, en dat ook laat zien, vind ik dan wel weer een pluspunt. Hij blijft niet hangen in ofwel sympathie voor het westen en 'ongemakkelijkheid' tegenover Egypte of andersom.

Conclusie voor mij 3*.

avatar van mjk87
4,0
Leuk en humoristisch boek om te lezen, met een zeer interessante inhoud. Luyendijk heeft een goed oog en oor, laat alles lezen wat hem overviel daar (ik krijg niet het idee dat hij censureert, wat na 11/9 wellicht anders was geweest) en verbijstert de lezer. Een mooi beeld van het leven in Egypte, in het bijzonder van de jeugd, met humor doorspekt, prettig leesbaar, en werkt prima als sociologisch werk en als inleiding tot de Islam, door de hoeveelheid aan filosofie en gedachten daarvoor, vanuit verschillende hoeken. En prettig te lezen dat ook daar de voetbal bindt, dat doet het hier in Oz ook, waar Interfans wild worden als je vertelt dat je uit het land van 'hun' Wesley Sneijder komt, en meer van dat soort.


Gast
geplaatst: vandaag om 16:34 uur

geplaatst: vandaag om 16:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.