menu

In the Dream House - Carmen Maria Machado (2019)

Alternatieve titel: In het Droomhuis

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Engels
Autobiografisch

264 pagina's
Eerste druk: Graywolf, Minneapolis (Verenigde Staten)

‘In the Dream House’ is een verslag van een uit de hand gelopen relatie. Terwijl het boek het volledige verloop volgt van een schokkende ervaring met een charismatische maar vluchtige vrouw, is het tevens een ontleding van de mechanismen en culturele verbeeldingen van psychologisch misbruik. Elk hoofdstuk bekijkt de relatie door een andere lens, aangezien Machado gebeurtenissen tegen het licht houdt en ze vanuit verschillende hoeken onderzoekt. Ze kijkt met een kritische blik naar juridische procedures, sprookjes, Star Trek- en Disney-schurken, evenals naar iconische werken op film- en boekengebied en doordrenkt alles met haar karakteristieke humor, speelsheid en bereidheid open te staan voor onderzoek.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,0
Deze in bestelling. donnie darko , bedankt voor de (indirecte) tip. Deze is volledig langs me heen gegaan, maar het klinkt heel interessant.

avatar van donnie darko
4,5
handsome_devil schreef:
Deze in bestelling. donnie darko , bedankt voor de (indirecte) tip. Deze is volledig langs me heen gegaan, maar het klinkt heel interessant.


Je gaat er wel van genieten denk ik. Zeer specifiek in stijl, maar zeer pakkend, en over een thema (relationeel geweld in een same sex relatie) waarover ik nog nooit iets had gelezen.

avatar van handsome_devil
4,0
Het boek bestaat voornamelijk uit (heel) korte hoofdstukjes waarbij Machado iedere keer vanuit een ander perspectief haar relatie bekijkt. Zo komen allerlei literaire genres, popcultuur en lgbt-kwesties aan bod. Ondanks dat het één chronologisch verhaal is wat Machado vertelt, voelt het door die korte hoofdstukjes met telkens weer nieuwe invalshoeken aan als een enorm gevarieerd geheel.

Machado vertelt hoe ze een relatie krijgt met de vrouw in the dream house. Hoe dat eerst allemaal fantastisch is, maar hoe die relatie al na korte tijd compleet verwrongen raakt. Uiteindelijk blijkt de schade enorm groot. Machado heeft precies door welke gedachten de lezer heeft bij het lezen van haar verhaal en speelt daar heel goed op in. Uiteindelijk blijkt vooral dat zo’n situatie als waar Machado in terecht is gekomen niet te herleiden valt tot een enkel punt, maar dat er een heleboel ingewikkelde processen spelen die ervoor zorgen dat zo’n relatie zo erg uit de hand kan lopen.

Carmen Maria Machado - In the Dream House - Boek Uitroepteken - boekuitroepteken.nl

avatar van mjk87
4,0
geplaatst:
Geinig boekje. Vooral het begin is sterk. Veel korte hoofdstukken (van enkele pagina's tot enkele regels) waarin allerlei verschillende ascpecten van een relatie naar voren komen, in elk hoofdstuk wel één. En af en toe komt de auteur met gedachten over vrouwen in het algemeen of vrouwen in films, vrouwenrechten of zaken inzake LHBTI. Prima gedaan en meestal ook boeiend.

Die hoofdstukken werken enerzijds goed en zijn ook een leuke gimmick die echter na een half boek voor mijn gevoel wat wordt losgelaten. Dan wordt dit boek een meer normale roman waar die hoofdstukken wel zo blijven als vorm maar waar er minder per hoofdstuk echt een bepaald aspect wordt behandeld. Die stijl had nog veel sterker doorgetrokken mogen worden.

Qua emotionele betrokkenheid deed dit boek me niet heel veel, maar ik vind het wel een goed boek. Vooral scheurtjes in een relatie en onderling contact met alles dat erbij hoort worden haarscherp gefileerd. Voorts mooi geschreven. Sommige vergelijkingen zijn ook prima, bijvoorbeeld hoe de gevolgen van iets mentaals worden vergeleken met je immuumsysteem en hoe je lichaam signalen herkent. Naar boven afgerond 4,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:38 uur

geplaatst: vandaag om 23:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.