De Pianoman - Bernlef (2008)
Nederlands
Psychologisch
96 pagina's
Eerste druk: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek,
Amsterdam (Nederland)
Boekenweekgeschenk 2008. Op de terp waar Thomas Boender woont, worden weinig woorden vuilgemaakt. Zijn vader werkt op het land, zijn moeder doet het huishouden, Thomas speelt piano. Pas als de jongen ouder wordt, ontdekt hij hoe ongebruikelijk de taalarme jaren van zijn jeugd waren. In Amsterdam maakt hij kennis met een Engels meisje, dat hem meeneemt op haar reis langs Europese hoofdsteden. In Dover laat ze hem echter aan zijn lot over en is Thomas teruggeworpen op zichzelf. Hij zwijgt, zoals hij dat zijn hele leven gewend is. In Europa wordt een politiebericht verspreid waarop een foto van Thomas is afgedrukt met de naam die ze hem gegeven hebben: de pianoman.
Hij verklaart het onverklaarbare, maar voegt daar verder niets aan toe. Een beetje als de ontmaskering van een goocheltruc; hoe meer je te weten komt, hoe minder interessant het wordt. Af en toe komt het zelfs geforceerd over (zoals de homoerotische ondertonen; omdat pianoman nu eenmaal homosexueel was).
Zoals hij tegen het eind al zelf aanstipt: "Als je naar dingen keek zonder naar betekenissen, naar verbanden te zoeken, gewoon de dingen nam zoals ze waren, apart, was de wereld veel interessanter". Helemaal mee eens, en daarmee heeft Bernlef eigenlijk zijn eigen recensie geschreven.
Daar komt bij dat Bernlef's stijl niet op mij overkomt als iets bijzonders, met zo af en toe er veels te dik bovenop liggend sociaal commentaar. 2*
nadeel hiervan is wel dat elk boek als een herhalingsoefening geld en dit kan snel vervelen. daarom was ik aangenaam getroffen toen ik dit geschenk las. in zijn kraakheldere stijl is een boek van 90 pagina's precies een goed boekenweekgeschenk.
dit in tegenstelling tot bijv. Japin met de grote wereld (als schrijver van romans zeer goed maar wat een rommelig geschenk was dit).
die van geert mak van vorig jaar was trouwens ook goed.
Rosenboom, erg saai
Anna Enquist, niet eens uit kunnen lezen
Salman Rushdie, ook erg saai
Harry Mulisch, heeft toch echt meer pagina's nodig om zijn hele ego in een boek te kunnen doen
Conny Palmen...
Dit zijn wat voorbeelden.
ik hoop dat ik je een beetje overtuigd heb.
Of misschien heb ik het wel helemaal mis met de andere boekenweekgeschenken
Als je niet naar betekenissen en verbanden wilt zoeken, zul je de details afzonderlijk moeten beschrijven. Ik denk dat dat hetgeen is wat jij uitleggerig noemt, BobdH. Ik zie dus niet zozeer de tegenspraak met het citaat van Bernlef dat je noemt, maar vind het juist een vanzelfsprekend gevolg. Je hoeft hier niet naar verbanden en betekenissen te zoeken, want het niet-gezegde wordt benoemd, in een verhaal waarin de hoofdpersoon de wereld zelf betekenis moet geven, omdat er zoveel niet-gezegd wordt.
Het mooie daarvan is dat je (met name voor het 'pianoman-gedeelte') de sfeer echt voelt (prachtig neergezet, zo helder) en daardoor worden ook de beweegredenen van de personages zo invoelbaar alsof ze van jezelf waren.
Naar mijn mening gaat dit verhaal over betekenisgeven, zwijgen en het niet-gezegde.
Ik ben gekomen tot de zin: "Monosyllaben die tussen hun strakke lippen op de glimmend gepolitoerde eetkamertafel ploften"
Kent de rest van het boekje ook zo'n afgrijselijke woordkeus?
Maar dat had er niet zoveel toe gedaan als Bernlef er in was geslaagd een fijne sfeer te creëeren. Dat is echter niet zo. Zoals al eerder aangegeven laat het boek niets aan de lezer over, vult Bernlef alles zelf in en is het daardoor blijven sfeer en gelaagdheid blijven het hele boek weg. Uiteindelijk is De Pianoman dan ook niks meer dan een hapslikweg rommanetje. 2*
Ik kom niet verder dan 2,5 *.
Ik vind het mooi zoals hij Chris later omschrijft als "het zilveren meisje". Daardoor krijgt het verhaal naast zijn nuchterheid ook een sprookjesachtig tintje.
Had hem al een jaar in de kast staan en was er nog nooit aan toe gekomen. Was destijds wel gefascineerd door het hele verhaal rond om de pianoman (en rond nog één of twee mysterieuze mensen, die een gave bleken te hebben, zonder dat men wist wie het waren en waar ze vandaan kwamen). Maar het interessante aan die mensen was juist dat je zo weinig over hen wist en je enkel kon gissen wat de achtergrond van deze mensen was.
Nu kun je jezelf de vraag stellen; is er een verhaal mooier dan je eigen fantasie? Ik denk het niet. De Pianoman vervalt te snel en te vaak in flauwige clichés en drogredenen die niet echt werken om hoofdpersoon Thomas een aanleiding te geven om te stoppen met praten.
Jammer, aangezien ik toch hoopte dat er iets mythischer uit kwam, dan nu het geval was. Maar zoals ik al eerder zei; waarschijnlijk blijft de mythe en het mysterie nergens zo mooi, als in je eigen hoofd.
2*
1.5*
Ik ben het niet eens met de stemmen alhier die beweren dat het niveau van boekenweekgeschenken doorgaans laag is. Het recente boekje van Zwagerman bewees dat en anders wel de evergreens die ooit boekenweekgeschenken waren, zoals deze, deze en deze. Het is goed mogelijk om in een bescheiden aantal pagina's en binnen een bepaalde (korte) tijd een mooie novelle te schrijven.
Wat me tegenviel aan De pianoman is de ontzettende voorspelbaarheid (als je vlucht ga je naar Amsterdam en Parijs), clichés (straatartiesten, en stadsmevrouwtjes die onderwijzeres worden op het platteland) en uitleggerigheid (blz. 62, 'Patrick Cook...bladzijde', zo praten mensen niet).
Een van de betere boekenweekgeschenken van de afgelopen jaren.
Helemaal gelijk. Ik vind zelfs dat dit boek bij de top van zijn beste boeken hoort