menu

Hitler's Forgotten Children - Ingrid von Oelhafen en Tim Tate (2015)

Alternatieve titels: Niemands Kind | Hitler's Stolen Children

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Engels
Biografie / Historisch

288 pagina's
Eerste druk: Elliot and Thompson, Londen (Verenigd Koninkrijk)

In 1942 werd de negen maanden oude Erika Matko door SS-artsen weggehaald bij haar ouders uit Joegoslavië. Ze werd ontvoerd naar nazi-Duitsland en opgenomen in Heinrich Himmlers geheime project Lebensborn, het naziprogramma voor ‘germanisering’ van niet-Duitse kinderen. Met haar blonde haren en blauwe ogen was Erika de perfecte kandidaat om een ''kind van Hitler'' te worden. Erika groeit op als Ingrid von Oelhafen. Pas op latere leeftijd durft ze de zoektocht naar haar ware identiteit aan. Dan blijkt dat er in haar geboortedorp al die tijd een Erika Matko heeft geleefd; haar naam, haar ouders, haar leven...

zoeken in:
avatar van schelley
3,0
Ingrid von Oelhafen schrijft met ‘Niemandskind’ haar debuut. In dit boek verwerkt ze haar eigen zoektocht naar zichzelf. Hiermee vertelt ze ook het verhaal van de Lebensbornkinderen. Een stukje geschiedenis van de 2e wereldoorlog wat nog erg onbekend is maar wat zeker meer aandacht zou moeten krijgen.

Ingrid begint het boek met de na-oorlogse periode waarbij ze het moeilijk heeft met zich te kunnen hechten aan mensen. Ze beschrijft het gezin waarin ze opgroeit waarbij er toch een algemeen gemis van warmte is. Ingrid is erg op zoek naar liefde maar lijkt deze niet te kunnen vinden bij haar ouders. Ingrid komt erachter dat haar ouders niet haar biologische ouders zijn. Ze komt hierbij ook haar echte naam tegen; ‘Erika Matko’. Dit is de start van de vele vraagtekens die worden opgeroepen m.b.t. Ingrid/Erika haar afkomst. Ze vindt dagboeken die afkomstig zijn van haar moeder en beslist echt op zoek te gaan naar haar roots. Haar zoektocht gaat gepaard met vele moeilijkheden en twijfels maar Ingrid zet voort. Zo leert ze andere slachtoffers / Lebensbornkinderen kennen. Ieder heeft zijn verhaal en geschiedenis.

Het Lebensbornproject is een project dat is opgericht door Himmler met als doel niet-Duitse kinderen te germaniseren. Wanneer ze “Arische”-kenmerken hebben vormen deze kinderen de perfecte kandidaat om als pleegkind in het geheim bij een Duits gezin te leven.

Naast het autobiografische verhaal van Ingrid / Erika komt er in dit boek ook heel wat geschiedenis aan bod. Zo lezen we uitspraken van Himmler himself om de mindset van die tijd beter te kunnen plaatsen. Ingrid is erg gedetailleerd te werk gegaan met haar informatie. Het is duidelijk dat er goed bronnenonderzoek vooraf is gegaan aan het schrijven van dit boek. Ze weet exact de historische achtergrond weer te geven. Dit boek het boek informatief erg sterk! Anderzijds heeft dit dan de weerslag dat het emotionele stukje achterwege blijft. Door de moeilijke woorden en de droge materie is het soms moeilijk om verbinding te maken met het verhaal/boek. Dit zorgt er ook voor dat het boek niet vlot leest en met momenten wel wat doorzettingsvermogen vraagt.

Een straf verhaal met een verschrikkelijke geschiedenis waar je meer over dient te weten.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:24 uur

geplaatst: vandaag om 14:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.