menu

Het Grote Gebeuren - Belcampo (1958)

mijn stem
3,96 (23)
23 stemmen

Nederlands
Toekomst / Psychologisch

63 pagina's
Eerste druk: Kosmos, Amsterdam (Nederland)

Belcampo keert na vele jaren terug naar Rijssen, het dorp van zijn jeugd. In het stadje is niets veranderd tijdens zijn aanwezigheid. Sterker nog, de mensen leven al eeuwen volgens dezelfde gebruiken en levenwijsheden. Op een dag hoort Belcampo zijn buurvrouw gillen. Zij blijkt flauwgevallen nadat ze een vreemd monsterachtig beest in de slaapkamer heeft gezien. Samen met de buurman vangt hij het beest en stopt het in een leeg aquarium. Als Belcampo de volgende dag wakker wordt is alles anders in Rijssen. Is de dag des oordeels misschien aangebroken?

zoeken in:
Een leuk verhaal, dat bovendien in een prettige stijl geschreven is. Vooral dat Belcampo eenmaal verkleed als duivel nog wat mensjes naar de hel brengt - en het dan toch nog voor elkaar krijgt de hemel in te komen! - is erg grappig.

4,0
Dit boek heeft me destijd echt verbaasd. Ik verwachtte een heel oubollig verhaal, maar dit is een van de meest humoristische boeken die ik heb gelezen. Zoals Karl al zei is de schrijfstijl, en inderdaad, hoe Belcampo de gehele apocalyps bij de neus neemt is ontzettend grappig.


avatar van Theunis
3,5
De futuristische sciencefiction van de dag des oordeels die Belcampo hier in de oer-Hollandse degelijkheid van het stadje Rijssen plaatst leest als een hallucinatie. In het eerste gedeelte ervaar je het dagelijkse bestaan van een onveranderlijke stad. Je proeft onmiddellijk de smaak van het onveranderlijke: hier staat de tijd stil. Dan verschijnt een Kafkaësk wezen. Eerst wordt de verschijning nog beschouwd als een waanbeeld, maar na een noodzakelijke nacht slapen ontwaakt hij in een stad waarin opeens alles anders is. Belcampo laat dan alle remmen los en beschrijft naar hartenlust de meest fabelachtige en gruwelijke schepsels die het einde der tijden inleiden. Belcampo ziet de mens, geloof het of niet, amper veranderen. Tuinen moeten aangeharkt worden, boodschappen het huis in worden gehaald, ook al is het laatste oordeel op handen. Atheïsten erkennen dat hemel en hel bestaan. De chaos is compleet. De poorten naar hemel en hel staan overal open. Ook in Rijssen. In een enkele tientallen pagina’s staat de wereld op zijn kop. Een mooi en absurd verhaal waarin Belcampo een grenzeloze veelzijdigheid toont.

avatar van Lalage
Dit is één van mijn lievelingsverhalen! Ook prachtig verbeeld door Jaap Drupsteen: Het Grote Gebeuren (1/5) - YouTube

Gast
geplaatst: vandaag om 18:39 uur

geplaatst: vandaag om 18:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.