menu

Stolen Treasure: The Hunt for the World's Lost Masterpieces - Konstantin Akinsja en Grigori Kozlov (1995)

Alternatieve titel: Operatie Kunstroof: De Lotgevallen van het Goud van Troje, de Koenigscollectie en Andere Russische Oorlogsbuit

mijn stem
geen stemmen

Engels
Kunst en Cultuur / Historisch

289 pagina's
Eerste druk: Weidenfeld & Nicolson, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Net zoals nazi-Duitsland zich in 1939 en 1940 kunstwerken - schilderijen, sculpturen en antiek - uit heel Europa toe-eigende, richtte het Sovjetleger in 1945 'trofeebrigades' op om dezelfde kunstwerken en nog veel meer naar Moskou en Leningrad te vervoeren. Dit boek van twee Russische kunsthistorici wil onthullen hoe ze dit deden en wat er met deze kunstwerken gebeurde. Speciaal voor de Nederlandse vertaling is een hoofdstuk toegevoegd over de lotgevallen van de Koenigscollectie, die tijdens de oorlog door de Duitsers uit het bezit van het Museum Boymans naar Duitsland werd overgebracht, waar zij vervolgens door de Russen werd buitgemaakt.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Achtergrondartikel van Jessica Loudis, over de kunstroof en kunstvernietiging door Nazi-Duitsland en de reactie van de Sovjet-Unie met hun 'Trophy Brigades', op 6 januari 2020 op de site van Apollo-magazine:
Soviet seizures of art from Germany
During their invasion of the Soviet Union, the Germans set churches ablaze and destroyed 427 museums, roughly 4,000 libraries and an estimated 110 million books.
By the time the Trophy Brigades working under the direction of the Arts Committee had finished sweeping the state museums and private collections in the Soviet Occupation zone, they had claimed an estimated 2.5 million artworks and 10 million books and manuscripts.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:02 uur

geplaatst: vandaag om 16:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.