menu

Stoedent - Anton Tsjechov (1894)

Alternatieve titels: De Student | Студент

mijn stem
3,33 (6)
6 stemmen

Russisch
Psychologisch

6 pagina's
Eerste druk: Roesskije Vedomosti (periodiek), Sint-Petersburg (Rusland)

Op een Goede Vrijdagavond loopt Ivan Velikopol'skij, een 22-jarige theologiestudent, naar huis en stelt zich voor dat de bittere wind, kou en duisternis die hij ervaart ook door de geschiedenis heen voelbaar waren: door Rurik, Ivan de Verschrikkelijke en Peter de grote. Onderweg ontmoet hij Vasilisa en Loekerja, een moeder en haar dochter die beiden weduwe zijn geworden. Terwijl hij zich bij hen voegt rond hun vuur, merkt Ivan op dat de warmte die ze voelen ook door de heilige Petrus moet zijn gevoeld. Plots vraagt ​​hij of de weduwen de twaalf evangeliën hebben gelezen waarop Vasilisa antwoordt dat ze dat hebben.

zoeken in:
avatar van mjk87
3,5
Kortverhaal van Tsjechov waarin hij zijn kwaliteiten weer toont met weinig woorden toch veel te zeggen en sfeer te scheppen. Terwijl de helft van dit werkje een stukje Bijbelvertelling is. Op de oppervlakte lijkt dit allemaal niet zo heel bijzonder, maar als je je erin gaat verdiepen (Tsjechov zelf heeft dit werkje hoog in zijn eigen achting staan) zit er toch wel meer in. 3,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:52 uur

geplaatst: vandaag om 00:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.