menu

Les Inséparables - Simone de Beauvoir (2020)

Alternatieve titel: De Onafscheidelijken

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Frans
Autobiografische Roman

174 pagina's
Eerste druk: Éditions de l’Herne, Parijs (Frankrijk)

Als een nieuw meisje de katholieke meisjesschool komt binnenlopen, is de negenjarige Sylvie – het alter ego van Simone de Beauvoir – direct onder de indruk. Het meisje, Andrée, heeft een jaar school gemist omdat ze ernstige brandwonden had opgelopen, maar gaat door het leven met een wonderbaarlijke zelfverzekerdheid die Sylvie alleen van volwassenen kent. Ze bewondert Andrée en doet alles om haar te plezieren. Al snel wijken de twee niet meer van elkaars zijde. Sylvie en Andrée verdiepen zich in literatuur en filosofie, roken hun eerste Gauloises en verkennen het Parijs van het Interbellum. Er komen jongens in beeld, en Sylvie vraagt zich af of dat wat ze voor Andrée voelt, wel alleen ‘vriendschap’ is. Samen voeren ze een, vaak innerlijke, strijd tegen de conventionele verwachtingen in het conservatieve milieu waarin ze opgroeien – een strijd die De Beauvoir in haar latere werk zou kenmerken. Maar aan de vriendschap komt abrupt een einde.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,0
Toevallig lijkt de ontwikkeling vrij veel op de novelle Daisy Miller, die ik hier pal voor las. De onafscheidelijken is echter grotendeel waargebeurd; enkele aanpassingen aan wat zich heeft afgespeeld zijn nauwelijks relevant. Deze korte autobiografische roman werd geschreven in 1954 en dit jaar voor het eerst gepubliceerd. Simone de Beauvoir, hier Sylvie, en jaar jeugdvriendin Zaza, hier Andrée, hebben een relatie van hart tot hart, hoewel ze elkaar met u aanspreken en niet aanraken. De manier waarop Andrée gekooid wordt door haar sociale omgeving en door haar persoonlijke opvattingen (gevoed door het katholieke geloof), leidt, zo is althans de premisse, tot haar dood. De Beauvoir schrijft het op zich overtuigend op en met name de dialogen zijn erg geloofwaardig. Anderzijds kan ik het ook niet echt speciaal noemen. Naar het schijnt heeft de ervaring van deze vriendschap wel veel van De Beauvoirs denken en schrijven geïnspireerd, dus goed dat het werk beschikbaar is en je leest het ook zo uit. Toch blijf ik, na het lezen van een toneelstuk en deze bij leven onuitgegeven autobiografische roman, nog een beetje in het onzekere over de literaire verdienste van het werk van De Beauvoir. Het volgende boek moet het raak zijn.

avatar van psyche
psyche (crew)
Recensie in Tijdgeest, bijlage dagblad Trouw d.d. 7 november 2020.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:06 uur

geplaatst: vandaag om 14:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.