menu

Roedel: Een Alternatieve Geschiedenis van Joegoslavië - Guido van Hengel (2021)

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Nederlands
Historisch / Sociaal

248 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

‘In de geschiedenis’, schreef Elias Canetti, ‘wordt veel te weinig over dieren gesproken.’ Historicus Guido van Hengel volgt de geursporen en geluiden van het turbulente verleden van Joegoslavië en stuit daar op de Duitse herders van de nazibezetters, de poedels van de dictator Josip Broz Tito, een kudde Italiaanse muilezels en de wolvenmilities tijdens de oorlogen van de jaren negentig. In de eenentwintigste eeuw zijn het de talloze straathonden die Van Hengel rondleiden in steden als Sarajevo, Tuzla en Belgrado. Langs stoepen, op pleinen en in parken observeert hij – op kniehoogte – hoe de kapitalistische wildernis de samenlevingen van voormalig Joegoslavië heeft ontwricht. 'Roedel' is een boek over het gedeelde lot van dieren en mensen in Europa. Het is tegelijkertijd een studie op straat, en hoe we ons daar vrij en veilig kunnen voelen – op twee voeten, en op vier.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
De honden worden op een eiland gedumpt om te sterven - NRC
In een sprankelend en origineel boek vertelt historicus Guido van Hengel de geschiedenis van Joegoslavië aan de hand van het lot van straathonden. De dieren vertellen over vrijheid, geweld, en de mens.

avatar van mjk87
3,0
Dat gedoe met die honden lijkt vooral een verkooppraatje, want echt bij de geschiedenis van de Balkan doet dat het niet. Dit boek bestaat uit drie delen: een geschiedenis, enkele thematische hoofdstukken over honden (vooral van Tito) en enkele personen en vervolgens een heel derde deel over reddingsacties voor honden. Dat laatste (en tevens langste) deel heeft weinig van doen met de rest en is nauwelijks boeiend. Die eerdere delen zijn beter. Niet heel diepgravend of vernieuwend, wel onderhoudend en goed geschreven. Vooral de sfeerbeelden van Joegoslavische steden en dorpen weet Van Hengel goed neer te zetten, als lezer waan je je echt op een dorpspleintje aldaar. 3,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:44 uur

geplaatst: vandaag om 13:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.