menu

Border Districts - Gerald Murnane (2017)

Alternatieve titel: Grensgebieden

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Engels
Psychologisch

164 pagina's
Eerste druk: Giramondo, Artarmon, NSW (Australië)

Een man verhuist van de grote stad naar een afgelegen plaats, nabij een niet nader omschreven grens in een niet nader genoemd land. Daar is hij van plan de laatste jaren van zijn leven door te brengen. Het is tijd om terug te blikken op zijn leven, om de verzameling van een leven lang observeren te overzien. Welke beelden, zinsfragmenten, personages en mensen zijn in zijn geest blijven hangen? Wat bevindt zich in de marge van zijn blikveld, van zijn geheugen?

zoeken in:
avatar van ...stilte...
4,5
geplaatst:
Op de voorkant van het boek staat:

'LITERATUUR VAN DE BOVENSTE PLANK'

Dit staat zo lelijk op het verder best mooie boek, dat ik van plan was het weg te retoucheren. Maar ik heb besloten daar vanaf gezien. Door het lezen van Murnane verandert je kijk op de dingen namelijk een beetje. En wanneer ik het uit heb plaats ik het gewoon op de bovenste plank van de boekenkast... waar het thuis hoort.

avatar van ...stilte...
4,5
geplaatst:
Wel een bijzondere man Gerald Murnane. In een interview vertelt hij een aantal dingen over zichzelf die hij allemaal niet doet. En hij voegt er nog aan toe dat hij geen reukvermogen heeft. Persoonlijk lijkt mij dit een groot gemis (en ik heb het vorig jaar om de bekende reden mogen ervaren), omdat je dan deels van je omgeving en herinneringen bent afgesneden. Murnane zegt dat hij het niet mist. Alles komt bij hem via de ogen de geest binnen...

In Grensgebieden onderzoekt Murnane de uithoeken van zijn geesteswereld. Hij springt daarin van de ene naar de andere associatie en vooral de fascinatie voor gekleurd glas roepen die beelden bij hem op. Hij is daarin werkelijk onnavolgbaar en vooral bijzonder grappig. Het is boeiend om daarin mee te gaan... Tenminste voor wie dat wil, want ik kan me goed voorstellen dat dit bij veel lezers irritaties zal oproepen.

Soms verbaas ik me wel over zijn domheid. Hij wil gaan mediteren en gaat met gekruiste benen op de veranda zitten. Hij probeert zijn geest leeg maken en is nieuwsgierig hoe een lege geest eruit ziet. Natuurlijk slaagt hij daar niet in en hij geeft het al snel op. Graag had ik hem willen uitleggen dat je de geest niet leeg kunt máken, maar dat je er achter moet komen dat de geest leeg ís.

(Een groot deel van mijn leven heb ik slechts geveinsd het belang van het gezonde verstand te erkennen. Ik heb bijvoorbeeld nooit kunnen aanvaarden dat mijn geest voortkomt uit mijn hersens of daar een functie van is.)

Het plaatst dit tussen haakjes, maar daar heeft hij natuurlijk helemaal gelijk in.

Grensgebieden is een heel ander soort boek dan zijn fantastische roman De vlakte dat hij vijfendertig jaar eerder schreef. De inmiddels bijna tachtigjarige Murnane zegt daarover dat hij het opgegeven heeft om perfecte zinnen te willen schrijven. Hij laat nu gewoon alles staan zonder correcties en zijn gedachten laat hij daarbij de vrije loop...

Ik heb wel erg genoten van dit boek. En dat vooral omdat veel van zijn eigenaardigheden mij bekend voor komen. Zo schrijft hij bijvoorbeeld over de knikkers die hij als kind verzamelde en de spelletjes die hij daarmee deed om zich volledig in zijn fantasiewereld terug te trekken...een dromer...

Het is tevens een reis door de literatuur en de boeken die hij gelezen heeft. Omdat hij geen computer heeft en de meeste boeken wegens plaatsgebrek heeft weggedaan is hij daarin geheel afhankelijk van wat er in zijn herinnering is blijven hangen. Zo ook dit citaat waarmee hij het boek eindigt:

Het leven, als een bonte glazen koepel,
Bevlekt de witte gloed der Eeuwigheid


(dat er geen punt achter Eeuwigheid staat vind ik dan weer mooi)

Gast
geplaatst: vandaag om 11:30 uur

geplaatst: vandaag om 11:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.