menu

A Map of Home - Randa Jarrar (2008)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Humoristisch / Sociaal

292 pagina's
Eerste druk: Other Press, New York (Verenigde Staten)

Nidali is de rebellerende dochter van een Egyptisch-Griekse moeder en een Palestijnse vader. Ze vertelt het verhaal van haar jeugd in Koeweit, van haar tienerjaren in Egypte (waar zij en haar familie de Irakese invasie in 1990 ontvluchtten), en van de uiteindelijke vlucht van haar familie naar Texas. Nidali mixt humor met een portret van een excentriek gezin uit de middenklasse en dit perspectief houdt haar overeind tijdens de ontberingen die ze tegenkomt: de vernedering van het passeren van een controlepost tijdens een bezoek aan het huis van haar vader op de Westelijke Jordaanoever; de discussies met haar vader, die wil dat ze een beroemde professor wordt en wegblijft bij jongens; het einde van haar jeugd, als Irak op haar dertiende verjaardag Koeweit binnenvalt; en de schrik, die ze haar familie bezorgt als ze van huis wegloopt.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Om het plot van dit coming-of-age verhaal te vergelijken met de levensloop van de schrijfster: Randa Jarrar werd weliswaar in 1978 in Chicago geboren als kind van een Egyptische moeder en een Palestijnse vader, maar groeide op in Koeweit en Egypte. As gevolg van de Golfoorlog in 1991 keerde het gezin terug naar de Verenigde Staten.

Haar debuutroman 'A Map of Home' leverde haar een 'Hopwood Award' op, een beurs waardoor ze aan de Universiteit van Michigan een MFA-graad ('Master of Fine Arts') behaalde in creatief schrijven. In dat vakgebied is ze nu zelf professor.

Voor het boek ontving ze ook een 'Arab American Book Award':
The Arab American Book Awards is a literary program created to honor books written by and about Arab Americans. The program generates greater awareness of Arab American scholarship and writing through an annual award competition and educational outreach.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:37 uur

geplaatst: vandaag om 14:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.