menu

Överlevarna - Alex Schulman (2020)

Alternatieve titel: De Overlevenden

mijn stem
3,84 (32)
32 stemmen

Zweeds
Psychologisch

270 pagina's
Eerste druk: Albert Bonniers, Stockholm (Zweden)

Drie broers keren terug naar het vakantiehuis bij het meertje waar twintig jaar eerder een ongeluk heeft plaatsgevonden dat hun leven voor altijd heeft veranderd. Ze hebben de as van hun overleden moeder mee om uit te strooien. Dat hun moeder liever niet had dat ze naast hun vader werd uitgestrooid, wordt pas de avond voor de crematie duidelijk via een brief die de broers in haar appartement vinden. Benjamin bestuurt de auto, zijn broers zitten naast hem. Het is een reis naar hun verleden, naar een tijd waarin ze als jongens door hun ouders volledig aan hun lot werden overgelaten. Nu zijn het jongemannen, verwijderd van elkaar, maar nog altijd verbonden door een gedeelde geschiedenis van strijd om de aandacht van hun vader, en om de onvoorspelbare liefde van hun moeder. Haar dood gooit alles in een stroomversnelling en de spanning tussen de broers loopt op. Welke tragedie heeft zich destijds afgespeeld?

zoeken in:
4,0
Alex Schulman is gekend in Zweden als de presentator van een populaire podcast. Hij is schrijver en journalist. De overlevenden is zijn debuut.

3 broers (Nils, Pierre en Benjamin) keren terug naar het vakantiehuis aan het weer waar ze vele zomers hebben doorgebracht met hun ouders. Deze keer zijn ze met hun 3’en. Ze hebben pas te horen gekregen dat hun moeder is overleden en ze willen haar laatste wens inwilligen. Hierdoor moeten de broers terug met elkaar in gesprek gaan en worden er oude herinneringen opgehaald. Mooie herinneringen maar ook verschrikkelijke gebeurtenissen komen naar boven. Oude wonden worden opengereten..

Jeetje, wat een bijzonder en intrigerend boek. Het verhaal wordt vertelt vanuit Benjamins perspectief. Herinneringen van vroeger wisselen zich af met het hier en nu. Stilaan wordt duidelijk hoe destructief het gezin functioneerde en wat de gevolgen zijn voor de broers wanneer deze volwassen zijn. Vroeger waren de broers op elkaar aangewezen maar nu lijken ze eerder vervreemd van elkaar. Elk lijken ze hun verleden op een andere manier verwerkt te hebben. De personages hebben diepgang en voelen intens aan. De band tussen de broers is hartverwarmend en haatdragend tegelijk. Allen proberen ze op hun manier te overleven. Dit levert momenten op waarbij ze steun vinden bij elkaar, met elkaar kunnen lachen en op avontuur gaan. Maar anderzijds is er ook afkeer en jaloezie. De dynamieken is het gezin worden erg mooi weergegeven. Ook de onderlinge relatie tussen de jongens en hun moeder en hun vader is bijzonder. Een soort haat-liefde-relatie. De genegenheid en loyaliteit die steeds blijft is bijzonder.

De structuur van het verhaal is erg uniek. De hoofdstukken wisselen zich af tussen het nu en het verleden waarbij het ‘nu’ in tegengestelde chronologie wordt weergegeven. De tijd gaat steeds een tweetal uren terug. Dit vraagt wat inspanning aangezien je bij elk hoofdstuk even moet terugdenken hoe dat andere hoofdstuk weer was begonnen. De meerwaarde van deze methode ten opzichte van het verhaal zie ik niet meteen maar het is wel erg origineel.

De sterkte van dit boek is vooral de dynamiek die prachtig wordt voorgesteld. Een uniek boek dat bevreemdend en intens is tegelijk. Een verhaal over (emotionele) verwaarlozing en mishandeling, vriendschap, liefde, verdringing en verwerking..

avatar van Wickerman
4,0
Krachtige roman over een verstoord gezin. Twee verhalen lopen door elkaar. Enerzijds het gezin waarin de jonge broers langzaam opgroeien en uit elkaar groeien. Anderzijds de tegenwoordige tijd a-chronologisch verteld waarin de drie broers nog een keer terugkeren naar de vakantieplek van hun jeugd. Juist door de afwisseling en de langzame ontboezemingen, blijft het verhaal trekken. Mooi geschreven.

avatar van Pleun
Doet me denken aan Kinderen van het Ruige Land van Auke Hulst. Die autobiografische roman is op zich niet heel bijzonder maar heeft op mij toch een wonderlijke indruk gemaakt.

avatar van Abubakari
4,0
Beklemmend, zeker omdat het op ware gebeurtenissen gebaseerd is, in de zin dat de schrijver en zijn broers daadwerkelijk ernstig verwaarloosd werden en dat je dus geen verzonnen verhaaltje leest.
Wel met schelley eens, de meerwaarde van de omgekeerde chronologie in het heden ontging mij ook., Maar het mocht de pret niet drukken.
Nou ja "pret". Disfunctionele ouders die hun kinderen verwaarlozen en rare dingen laten doen omdat ze hun handen vol hebben aan zichzelf en de daardoor getraumatiseerde kinderen/volwassenen, daar is weinig pret aan.
Maar ik vond het wel een erg goed boek. Confronterend ook, zo nu en dan. Sommige dingen waren wel herkenbaar.Maar vooral ook een goed verteld en heftig en bizar verhaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:10 uur

geplaatst: vandaag om 03:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.