menu

Eeuwig op de Vlucht: Frank Kramer, een Toevalstreffersleven - Philip Kooke (2019)

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Biografie

219 pagina's
Eerste druk: Arko Sports Media, Nieuwegein (Nederland)

Met een publicitaire knal besluit Frank Kramer 25 jaar als voetbalcommentator. Wraak is een creatieve drijfveer. Typisch Frank, toch? Wat gebeurt er met iemand die apart is? Het zorgenkind van zijn vader. Iemand die altijd speurt naar een vluchtroute. Voor wie gesmak, een harde stem, geslurp of het ophalen van een neus een gekmakende kwelling is. Zo iemand wordt... een bekende Nederlander. Frank Kramer maakt in de jaren zeventig naam als de meest geïnterviewde profvoetballer na Cruijff en Van Hanegem. Het imago van Pietje Bell, ‘Fratsen Frankie’ of bon vivant biedt hem de droomontsnapping uit de niet te dragen werkelijkheid van het overlijden van zijn vriendin en van zijn zus. Of het nu een voetbalclub is of een televisieprogramma, Frank is gewild omdat hij het publiek vermaakt. Maar blijft hij dat te nadrukkelijk doen, dan leidt dat juist weer tot problemen. Tot zijn eigen verbazing is hij ineens de opvolger van Willem Ruis op de zaterdagavond. Miljoenen kijken met natte haartjes naar De Frank Kramer Show. Frank is een tv-ster zonder sterrendom. Zijn auto moet worden aangeduwd! Hij is niet te kneden: Een presentator kan toch niet stralen? Lik me reet! Jaap van Zweden vindt Frank een multitalent, voor Mart Smeets is hij een “fremdkörper”. Ron Brandsteder benijdt Frank omdat hij altijd zo zichzelf is gebleven. Hij is zomaar de artiest van een nummer 1-hit, entertaint als steward, wordt de leraar die hij niet wil zijn en proeft van de vrijheid als koerier. Vriendschap is zijn brandstof, verliefdheid zijn motor, de liefde een mysterie. Het is net als zijn loopbaan. Het overkomt hem.

zoeken in:
avatar van Abubakari
2,5
Na het overlijden van deze cultheld eind vorig jaar kwam ik er achter dat er een biografie over hem is geschreven. Daar was ik erg benieuwd naar. Ik had me er meer van voorgesteld.

Aan Philip Kooke is geen groot schrijver verloren gegaan en eigenlijk slaagt ie er in om over zo'n vreemde kleurrijke vogel als Frank Kramer een vrij saaie biografie te schrijven. Het geeft iets meer inzicht in wie Frank Kramer was, een vrije vogel met bindingsangst die volstrekt zijn eigen gang ging, maar het is met name in de tweede helft een opsomming van de infantiele en vaak zwaar belegen KRO spelletjes die Frank Kramer presenteerde.

Zo nu en dan gooit Kooke er een anekdote tussendoor, maar die zijn vaak zo zoutloos opgeschreven dat ze een beetje doodslaan.

In het boek komt minimaal 20 keer terug dat Frank Kramer niet tegen slurpende en sissende mensen kon, daar zal toch een oorzaak voor zijn denk ik dan. En die is er ook, dat heet misofonie:
Misofonie, letterlijk 'haat voor geluid', is een zeldzame psychiatrische aandoening. Wie aan deze ziekte lijdt, verdraagt het niet als anderen hoorbaar kauwen, slikken, zwaar ademhalen, smakken, slurpen of op hun toetsenbord rammen

Lijkt mij dan iets om niet domweg (en ik overdrijf niet) minimaal 20x te benoemen maar om daar dan ook eens dieper op in te gaan.

Zo blijft het een bijzonder oppervlakkige biografie, een wat saaie opsomming, Fratsen Frank had een mooiere biografie verdiend.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:39 uur

geplaatst: vandaag om 15:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.