menu

Insurgent Empire: Anticolonial Resistance and British Dissent - Priyamvada Gopal (2019)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Historisch / Ideeƫnliteratuur

624 pagina's
Eerste druk: Verso, Londen (Verenigd Koninkrijk)

‘Insurgent Empire’ (‘Het Opstandige Rijk’) laat zien hoe de tot slaaf gemaakte en koloniale onderdanen van Groot-Brittannië een actieve rol speelden bij hun eigen bevrijding. Bovendien gaven ze vorm aan de Britse ideeën over vrijheid en emancipatie in het Verenigd Koninkrijk zelf. Priyamvada Gopal onderzoekt een eeuw van meningsverschillen over het vraagstuk van het Britse Imperium en laat zien hoe Britse critici van het rijk werden beïnvloed door opstanden en verzet in de koloniën, van West-Indië en Oost-Afrika tot Egypte en India. Bovendien speelden antikoloniale campagnevoerders in Londen, in het hart van het Britse rijk, een cruciale rol bij het aanwakkeren van het verzet. Er is veel geschreven over hoe gekoloniseerde volkeren Britse en Europese ideeën hebben overgenomen en die tegen het imperium hebben gekeerd, wanneer ze aanspraak maken op vrijheid en zelfbeschikking. ‘Insurgent Empire’ zet de feiten op een rij door aan te tonen dat deze mensen veel meer waren dan slachtoffers van het imperialisme of in een later stadium de passieve begunstigden van een verlicht Brits geweten: het waren opstandelingen, wier nalatenschap de natie die hen ooit onderdrukte heeft gevormd en die natie ten goede is gekomen.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Recensie door Miles Taylor in The Guardian van 11 juli 2019:
Insurgent Empire by Priyamvada Gopal review – a superb study of anticolonial resistance
An important new history of opposition to the British empire, at home and overseas, from the Chartists and the Indian rebels to the Mau Mau uprising

Gast
geplaatst: vandaag om 22:07 uur

geplaatst: vandaag om 22:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.