menu

Vladimir Majakovski: Tragedija v Dvoech Dejstvijach s Prologom i Èpilogom - Vladimir Majakovski (1914)

Alternatieve titels: Vladimir Majakovski Tragedie | Владимир Маяковский : трагедия в двух действиях с прологом и эпилогом

mijn stem
1,00 (1)
1 stem

Russisch
Toneelstuk
Sociaal

44 pagina's
Eerste druk: Pervyj Zjoernal Roesskich Foetoeristov (periodiek), Moskou (Rusland)

‘Vladimir Majakovski: Tragedie in Twee Bedrijven met een Proloog en een Epiloog’, zoals de volledige vertaling van de Russische titel luidt, is een avant-gardistische satire waarin het stadsleven wordt bekritiseerd en de opkomende industriële macht wordt bejubeld. In de proloog komt Majakovski het toneel op als ‘de laatste der dichters’, terwijl hij zijn ziel op een bord draagt voor het ‘diner van de Toekomst’ en aan het volk belooft dat hij hen hun gloednieuwe, ware zielen zal tonen. In het eerste bedrijf wordt het nieuwe, elektrische tijdvak begroet door een ‘Oude man’ met katten; een protesterende ‘Gewone man’ wordt weggejaagd. Het tweede bedrijf toont hoe Majakovski, gekleed in toga, behandeld wordt als een nieuwe god en geschenken van het volk ontvangt. De epiloog geeft het maatschappijkritische betoog van Majakovski, gericht tot zijn volgelingen uit het tweede bedrijf, met een overweging over zichzelf.

zoeken in:
avatar van mjk87
1,0
Ik dacht, laat ik eens Majakovski lezen. Deze stond in de bieb en ik was gewoon benieuwd. Dit werk betreft een toneelstuk, maar het is nogal absurdistisch en niet te begrijpen op de oppervlakte, en dieper graven wil ik niet. Dit is een vaak een woordenbrij waar het mij niet duidelijk is wat er nu überhaupt staat. Geen twee zinnen volgen elkaar logisch op. Dus bij een leesbeurt volstrekt onbegrijpelijk, ongetwijfeld na veel studie valt er wat van te maken maar ik oordeel vooral op het lezen zelf. 1,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:59 uur

geplaatst: vandaag om 05:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.