menu

Oblako v Sjtanach - Vladimir Majakovski (1915)

Alternatieve titels: Een Wolk in Broek | Облако в штанах | Oblako v Sjtanach: Tetraptich | Облако в штанах: тетраптих

mijn stem
2,83 (3)
3 stemmen

Russisch
Gedichtenbundel
Kunst en Cultuur / Sociaal

63 pagina's
Eerste druk: Gramotnost, Petrograd (Rusland)

Het gedicht werd in de periode 1914-1915 geschreven, kort voor de Russische Oktoberrevolutie van 1917. De eerste zwaar gecensureerde versie verscheen in 1915; na enkele varianten daarop vond de eerste publicatie van de oorspronkelijke versie pas na de revolutie plaats in 1918. Het gaat in de verzen niet alleen om bijvoorbeeld onbeantwoorde liefde of een oproep tot revolutie, maar ook om de mogelijkheden en onmogelijkheden van de expressie in poëtische taal. In latere jaren voegde de schrijver de ondertitel ‘Tetraptich’ toe, om te benadrukken dat zijn compositie uit vier delen bestaat. In zijn voorwoord bij de editie uit 1918 schrijft hij dat hij zijn eigen gedicht beschouwt als een catechismus van de contemporaine kunst uit zijn periode: “weg met uw liefde, weg met uw kunst, weg met uw systeem, weg met uw religie”. Aangezien veel regels van het gedicht metaforisch of sterk associatief zijn, zijn meerdere interpretaties ervan mogelijk.

zoeken in:
avatar van mjk87
1,0
Tja, van die moderne poëzie, een woordenbrij die ongetwijfeld een enorme betekenis heeft als je eenmaal doorhebt wat het allemaal betekent, maar mij interesseert dat verre van. Ik lees vooral allerlei losse woorden aaneen met af en toe nog wel een moment een mooie beeldspraak maar het stuk erop lijkt al weer er niet bij te horen. Ongetwijfeld zit er een goed idee achter, maar ik kan hier niks mee en het leesplezier is 0. 1,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:46 uur

geplaatst: vandaag om 10:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.