menu

The Savage God: A Study of Suicide - Al Alvarez (1971)

Alternatieve titel: De Wrede God: Een Studie over Zelfmoord

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Engels
Ideeƫnliteratuur / Psychologisch

315 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

''Zelfmoord'', schrijft de Engelse dichter en criticus A. Alvarez, ''is de westerse cultuur doordrongen als een kleurstof die niet kan worden weggewassen.'' Hoewel de doelstellingen van dit meeslepende, medelevende werk in grote lijnen cultureel en literair zijn, is het verhaal geworteld in persoonlijke ervaring: het begint met een lange memoires van Sylvia Plath en eindigt met een verslag van de zelfmoordpoging van de auteur. Binnen dit dramatische kader lanceert Alvarez zijn onderzoek naar het laatste taboe van menselijk gedrag, en traceert hij veranderende attitudes ten opzichte van zelfmoord vanuit het perspectief van literatuur. Hij volgt de zwarte draad die leidt van Dante via Donne en de romantische lijdensweg, naar de Savage God in het hart van de moderne literatuur.

zoeken in:
avatar van Robsessie
3,5
Indrukwekkend boek waar duidelijk veel aandacht aan besteed is en waar veel onderzoek aan vooraf is gegaan.

De inleiding via het werk, leven en de uiteindelijke dood van Sylvia Plath is interessant en geeft een persoonlijke motivatie voor Alvarez om dit boek te schrijven. Hij kende haar en haar man goed. Ook het laatste hoofdstuk waarin de auteur zijn eigen geschiedenis met zelfmoord (of een poging daartoe) beschrijft is erg boeiend en mooi beschreven.

Alvarez is poëziecriticus en op die punten, waar hij poëzie aanhaalt, ontleedt en interpreteert verliest hij me soms. Ik kan hem niet volgen, of ik wil hem niet volgen (Kwartaalboek anyone?), of het lijkt niet meer dan voornoemde: een interpretatie. Deze zelfde interpreterende blik hanteert hij soms ook bij sociologische of psychologische theorieën, daar vind ik hem niet op zijn sterkst.

Al met al wel razend interessant om te lezen hoe denkbeelden over zelfmoord door de eeuwen veranderd zijn. Hoe de toen heersende normen en waarden van invloed waren op de manier waarop de mens naar het fenomeen keek: van een compleet rationele en eervolle daad naar een absolute doodzonde, en alles wat daar tussen zit. Alvarez weet ook heel duidelijk te maken hoe verschuivingen in (Westers) wereldperspectief van invloed zijn geweest op de kunsten in het algemeen en de literatuur in het bijzonder. Het hoofdstuk over Dada was even hilarisch als tragisch.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:20 uur

geplaatst: vandaag om 06:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.