menu

Tussen Utopie en Crisis: Nederland in het Interbellum 1918-1940 - Frits Boterman (2021)

mijn stem
geen stemmen

Nederlands
Historisch

704 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

In dit boek analyseert Frits Boterman het culturele leven in Nederland tijdens het interbellum. De huidige turbulente tijd roept steeds meer vergelijkingen op met de onzekere jaren twintig en dertig, die in Europa werden getekend door de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, de economische crisis en de opkomst van het fascisme. Hoewel de vergelijking deels terecht is, had het interbellum een heel eigen dynamiek en karakter. Boterman laat zien dat de ‘oercatastrofe’ van de Eerste Wereldoorlog ook in Nederland voor een crisis der zekerheden heeft gezorgd. Tevens laat hij zien hoe schrijvers, kunstenaars en intellectuelen naar een antwoord zochten op die crisis.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Verzuiling stond intellectuele vuist tegen nationaalsocialisme in de weg - historiek.net
De huidige turbulente tijd roept steeds vaker vergelijkingen op met de onzekere jaren twintig en dertig, die in Europa werden getekend door de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, de economische crisis en de opkomst van het fascisme. Hoewel de vergelijking volgens de auteur deels terecht is, had het interbellum een heel eigen dynamiek en karakter. Op Historiek een fragment uit het te verschijnen boek, over een initiatief uit het interbellum: Het Comité van Waakzaamheid van anti-nationaal-socialistische intellectuelen.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:07 uur

geplaatst: vandaag om 11:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.