menu

The Tsarina's Lost Treasure: Catherine the Great, a Golden Age Masterpiece, and a Legendary Shipwreck - Gerald Easter en Mara Vorhees (2020)

Alternatieve titel: De Verzonken Kunstschatten van de Vrouw Maria: De Geschiedenis van een Verdwenen Zeilschip Vol Hollandse Meesters

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Kunst en Cultuur / Historisch

383 pagina's
Eerste druk: Pegasus, New York (Verenigde Staten)

‘De Verzonken Kunstschatten van de Vrouw Maria’ van Gerald Easter en Mara Vorhees is de geschiedenis van een verdwenen zeilschip vol Hollandse meesters. Op 5 september 1771 verlaat een Nederlands zeilschip vol zeventiende-eeuwse Hollandse meesterstukken van Rembrandt, Paulus Potter en Gerard Dou de haven van Amsterdam. De bestemming van de Vrouw Maria is Sint-Petersburg, waar verwoed kunstverzamelaar tsarina Catharina de Grote de schilderijen aan haar collectie in de Hermitage wil toevoegen. Voor de kust van Finland gaat het schip met de waardevolle lading echter naar de kelder; een gebeurtenis die tot een maritieme legende uitgroeit. Pas in 1999 wordt het scheepswrak gevonden en dan blijkt het in opvallend goede staat te verkeren. De kostbare lading van het schip wordt vervolgens inzet van een internationaal juridisch steekspel: zowel Finland als Rusland meent er aanspraak op te kunnen maken. Tot op heden staan de landen pal tegenover elkaar. In ‘De Verzonken Kunstschatten van de Vrouw Maria’ reconstrueren Gerald Easter en Maria Vorhees het verhaal van het gezonken zeilschip, een verhaal waarin politiek, kunst, kunsthandel en -conservering in heden en verleden met elkaar verweven zijn. In hun boek zijn onder andere zestien ongenummerde pagina’s met afbeeldingen opgenomen.

zoeken in:
4,0
Het eerste deel gaat over 3 historische personen; de kunstschilder Gerrit Douwesz (Gerard Dou), Sophia van Anhalt-Zerbst-Dornburg (Catharina de Grote) en de kunsthandelaar Gerrit Braamcamp. De laatste was voor mij een onbekende; de andere twee kende ik bij naam. In het boek maak je uitgebreid kennis met het drietal, het is prettig leesbaar; gaandeweg beginnen de personen voor je te leven. Deel 2 speelt zich meer af in onze tijd, de Oostzee ligt vol scheepswrakken, een Finse duiker Rauno raakt gefascineerd door het verhaal van Vrouw Maria en gaat op zoek. Na bestudering van oude kaarten slaagt hij er in 1999 het wrak te traceren. Deel 3 gaat over wie recht heeft op de schatten uit Vrouw Maria. Nederland ziet er van af, omdat het een particulier schip betreft. Vond dit deel het minst interessante van dit boek, maar natuurlijk kunnen Easter en Vorhees er niet aan voorbij gaan.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:55 uur

geplaatst: vandaag om 11:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.