menu

Al het Blauw - Peter Terrin (2021)

mijn stem
3,50 (11)
11 stemmen

Nederlands
Psychologisch

272 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Simon is negentien wanneer hij midden in een college wegloopt en stopt met zijn studie. Hij is zoekende, weet zich niet te verhouden tot het dorp en het eenvoudige milieu waarin hij is opgegroeid. Samen met zijn boezemvriend Marc slijt hij vele uren in Azzurra, het café van het zwembad in het nabije provinciestadje. Omgeven door de blauwe schittering van het nachtelijk verlichte water ontstaat een passionele relatie tussen Simon en Carla Binotto, de Italiaanse barvrouw, die twintig jaar ouder is. Er gaan geruchten over haar zware verleden en over John, haar onbehouwen echtgenoot.

zoeken in:
avatar van ohboek
4,5
Leest als in een achtbaan...

avatar van eRCee
ohboek schreef:
Leest als in een achtbaan...

H'm, jammer dat het boek je zo slecht is bevallen.


avatar van handsome_devil
3,5
Al het Blauw zag ik vaak genoemd worden in lijstjes met ‘beste boeken van 2021’. Ook was de roman genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2021, die uiteindelijk gewonnen zou worden door het fantastische Op Weg naar de Hartz. Nu moet ik tot mijn grote schaamte toegeven dat ik hier al heel lang een ander boek van Peter Terrin in de kast heb staan (Post Mortem), maar op de een of andere manier ben ik daar nooit aan begonnen. Door alle lovende berichten toch erg benieuwd geworden naar Al het Blauw. Wie weet volgt die eerdere roman dan vanzelf.

Simon is nog een tiener wanneer hij op een dag stopt met zijn studie. Heel veel tijd dus om met zijn vriend Marc in hun stamcafé te hangen. Simon krijgt een affaire met de veel oudere barvrouw Carla en Simon begint zich zorgen te maken dat de mensen om hem heen van dit geheim weten. Als zijn vrienden wat door hebben, dan is het slechts een kwestie van tijd voor John het te weten komt. Hij is de man van Carla, eigenaar van het café en het gerucht doet de ronde dat hij nogal losse handjes heeft.

Al het Blauw kent om te beginnen een prettige opbouw. In korte paragrafen volgen we de verschillende hoofdrolspelers in het verhaal en maakt Terrin ons deelgenoot van hun innerlijk leven. We springen van het ene naar het andere personage en het is leuk om te lezen hoe verschillende personen dezelfde gebeurtenissen heel anders waarnemen en interpreteren. Dat alles is geschreven in een heel fijne, naturel stijl. Terrin schrijft mooie zinnen zonder poespas die heel prettig leesbaar zijn. Wat dat betreft is dit echt de perfecte roman om in een sessie te lezen. Door de taal en het hoppen van karakter naar karakter vloeit het boek perfect.

Lees verder

3,5
Een tragedie op de maat van een kleine Vlaamse stad of een groot dorp. De banaliteit en de routine van het milieu wordt geschetst in enkele duidelijke trekjes, zeer afdoende, zonder dorpsfolklore. Vanaf de eerste bladzijden voel je de tragedie aankomen, die eindigt in een catastrofe voor alle betrokkenen. En dan gaat het weer verder... Een zeer boeiend boek over vriendschap, volwassen worden en onmacht.

JoeCabot
Al het Blauw is een mooi maar erg weemoedig boek. Op een subtiele manier beschrijft Terrin de algehele - welja - lelijkheid die ons omringt. Het blauw uit de titel blijkt vooral de kleur te zijn van uitlaatgassen en industrie. Nog deprimerender dan de omgeving is de kleinburgerlijkheid van sommige personages. Als lezer snap je dus zeer goed waarom het hoofdpersonage aan weltschmerz lijdt.

Eens de zomer aanbreekt wordt de toon wel iets frivoler, al maakt Terrin er niet plots een feelgoodroman van. Het blijft best zware kost, wat uiteraard ook mag. Laten we zeggen dat je er in de stemming voor moet zijn. 3,5*

avatar van Wickerman
3,5
Niet slecht, maar ook niet magistraal. Leest makkelijk weg, met name door de korte hoofdstukken en het overzichtelijke verhaal. Kakte voor mij op 2/3 een beetje in, maar op karakter toch uitgelezen en beloond.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:55 uur

geplaatst: vandaag om 14:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.