menu

Raam, Sleutel - Robbert Welagen (2021)

mijn stem
3,79 (7)
7 stemmen

Nederlands
Psychologisch

160 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam (Nederland)

Uit hoeveel levens bestaat een mensenleven? Het leven van schrijfster Karlijn Spichter komt plotseling tot stilstand wanneer ze op dezelfde dag Hanna ontmoet, een vrouw voor wie ze direct gevoelens krijgt, maar ook haar vriend verliest bij een ongeluk. Wie vind je terug als je de dag erna wakker wordt, jezelf of een ander? Karlijns omgeving verwacht dat ze rouwt, maar schuldgevoel laat dat niet toe. Haar uitgever hoopt dat ze haar verhaal vertelt, maar ze zwijgt. Wanneer ze Hanna steeds meer gaat zien als een medeplichtige, wordt het tijd om hun verhaal te herschrijven.

zoeken in:
avatar van handsome_devil
4,0
Tot mijn grote schaamte moet ik bekennen dat ik nog nooit van Robbert Welagen had gehoord (mijn excuus is dat er periodes in mijn leven zijn geweest dat ik nauwelijks met literatuur bezig was), totdat mijn leesclub Raam, Sleutel verkoos tot nieuw leesclubboek. Welagens eerdere boeken werden goed ontvangen, Het Verdwijnen van Robbert uit 2013 schopte het zelfs tot de shortlist van de Libris Prijs. Raam, Sleutel is zijn nieuwste boek en voor mij de uitgelezen kans om eindelijk eens kennis te maken met deze schrijver.

Na Tussen Lijn van Wee en Wens van Caro van Thuyne, die ik ook al hier besprak, is dit het tweede Nederlandstalige boek van het jaar dat ik las dat gaat over rouw. Er zijn zeker belangrijke verschillen te noemen tussen beide romans, maar de overeenkomsten zijn opvallend. Beide boeken zoeken naar een stijl die past bij alle ingewikkelde gedachten en emoties die bij een rouwproces horen, die recht doet aan gedachten en gevoelens waar eigenlijk geen woorden voor zijn. Bovendien spelen bepaalde significante passages uit boeken en hun invloed op het hoofdpersonage een grote rol. Beide auteurs vinden echter hun eigen weg binnen deze vertelelementen en leveren uiteindelijk romans met een geheel eigen smoelwerk af.

Lees verder

avatar van the Cheshire cat
Originele cover..

Gast
geplaatst: vandaag om 19:28 uur

geplaatst: vandaag om 19:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.