menu

Schijnvrucht - Ingrid de Vries (2021)

mijn stem
4,00 (2)
2 stemmen

Nederlands
Psychologisch

288 pagina's
Eerste druk: Ambo|Anthos, Amsterdam (Nederland)

Op een zomermiddag in 1940 – ze is dan dertien jaar – ontmoet ze de man die haar leven zal bepalen. Hij is kunstenaar, twintig jaar ouder en getrouwd. Wanneer haar vader ontdekt dat ze elkaar opzoeken, krijgt ze huisarrest. Maar niets kan haar tegenhouden. ’s Nachts sluipt ze haar ouderlijk huis uit en gaat ze naar zijn atelier; drie kwartier lopen door een verduisterde stad. Die nachtelijke ontmoetingen – fysiek gevaar en angst voor ontdekking spelen op de achtergrond – wekken bij haar grootse verwachtingen van een voortdurend innig samenzijn. Wanneer ze na de oorlog trouwen, is de werkelijkheid anders. Vage aanwijzingen groeien in haar hoofd uit tot een verpletterende zekerheid. Ze stopt die weg en praat er met niemand over.

zoeken in:
4,0
Ingrid De Vries is naast auteur ook redacteur en journalist. Ze werkte mee aan verschillende televisieprogramma’s. In Schijnvrucht schrijft ze over het leven van haar moeder.

Anna is 13 is de zomer van 1940. Ze leert dan een kennis van haar vader kennen, Idzard. Hij is beelden kunstenaar en weet met zijn blik meteen Anna haar aandacht te vangen. Maar Idzard is 33 jaar en getrouwd. Toch worden beiden naar elkaar toe getrokken tegen de zin van Anna’s vader. Deze probeert de geheime relatie tegen te werken maar Anna laat dit niet gebeuren. Ze sluipt stiekem het huis uit om hem te kunnen zien en dan staat de oorlog ook nog voor de deur.

Schijnvrucht vertelt het verhaal van Anna vanuit 2 perspectieven; de oude Anna die terugblikt op haar leven én de jonge Anna die van 13 jarig meisje groeit tot een volwassen vrouw. Als tiener is Anna naïef. Ze laat zich leiden door haar gevoelens en wilt haar dromen najagen. De bejaarde Anna staat veel nuchterder in het leven. Ze blijft stilstaan bij momenten in haar leven. Is alles effectief zo verlopen zoals zij het destijds beleeft heeft of speelde er toch meer? Als lezer volg je deze denkwijze met haar. Je ontdekt haar twijfels en stelt je ook vragen bij de werkelijkheid. Wat wilden die specifieke signalen zeggen? Zijn Anna en Idzard een koppel dat gemaakt is om bij elkaar te zijn of komt er toch meer bij kijken?

De Vries heeft een aangename schrijfstijl met af en toe mooie beschrijvingen. Ze is erg goed in het uitwerken van de gevoelens en twijfels van het hoofdpersonage. Het boek weet je zo aan het denken te zetten en blijft wel hangen in je hoofd. Het plot is dan ook erg verrassend. Dit zag ik niet meteen aankomen (wat natuurlijk erg leuk is).

Een intiem, integer en ontroerend verhaal over een liefde (die niet mag zijn) en die niet tegen te houden is..

Gast
geplaatst: vandaag om 16:55 uur

geplaatst: vandaag om 16:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.