menu

Dage som Græs - Jens Christian Grøndahl (2020)

Alternatieve titel: Dagen als Gras

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Deens
Verhalenbundel
Sociaal

356 pagina's
Eerste druk: Gyldendal, Kopenhagen (Denemarken)

'Dagen als gra's bestaat uit zes lange verhalen. Je zou het ook kleine romans kunnen noemen, ieder voor zich zijn ze zo verzadigd en intens, dat het genoeg zou zijn voor een hele roman. Grøndahl schrijft over mensen die op de vlucht zijn; voor oorlog, voor honger, voor armoede, voor nare ervaringen. Verhalen over vluchtelingen vroeger en nu, over trouw en eenzaamheid, over ingrijpen in het leven van anderen en over vrijheid die je soms op onverwachte plekken vindt.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
Telkens als ik een tijdje niks van Jens Christian Grøndahl lees, dan vergeet ik een beetje wat een geweldige schrijver het is. Misschien omdat het allemaal weinig spectaculair oogt en hij eigenlijk al dertig jaar hetzelfde verhaal schrijft. Zo ook in deze bundel van zes. De uitgever heeft gelijk wanneer ze spreken over kleine romans. Grøndahl is een romancier en zijn kortere verhalen lezen niet anders. Het zijn stuk voor stuk bedaarde, bedachtzame pareltjes die schijnbaar moeiteloos uit de rijpe, steeds melancholischer pen komen rollen van de Deen. Zinnen als deze: Daarna volgden de kritieke jaren, waarin het idee dat hij ergens naartoe op weg was met zijn leven voortdurend werd onderbroken door een ritje naar IKEA. Ik heb er echt van genoten.

avatar van eRCee
3,5
Tijdens het werken aan een krantenstukje hierover, wordt ik eigenlijk steeds enthousiaster. Tweemaal heb ik als aantekening opgeschreven 'perfect verhaal'. En het afsluitende stuk is ook schitterend! Misschien is dit wel het beste wat Grøndahl heeft uitgebracht sinds Veranderend licht begin 21e eeuw. Ik zit zelf op 10 stemmen voor de Deen maar zal dit laatste statement nog verifiëren bij zijn grootste fan in Nederland, namelijk mijn vader, dat koppel ik dan nog wel even terug.

avatar van Abubakari
eRCee schreef:
wordt ik eigenlijk steeds enthousiaster.

eRCee toch...

avatar van eRCee
3,5
Mijn vader geeft als het aankomt op het recente werk van de Deen toch de voorkeur aan Portret van een man (hoewel hij toegeeft dat er teveel relaties in opgenomen zijn). Verder over Dagen van gras:

"Het laatste verhaal is natuurlijk de grote knaller. Ik moet eerlijk zeggen dat ik bij de eerste twee verhalen nog niet het echte Grondahl gevoel te pakken had. Bij het derde verhaal begon het een beetje, maar pas in nummer vier tot en met zes herken je de hand van de meester."

avatar van Raspoetin
Schrijver Grøndahl: een groot microchirurg van de emotie - NRC
De complexe personages in zijn nieuwe verhalenbundel vragen zich allen af hoe ze moeten leven.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:01 uur

geplaatst: vandaag om 09:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.