menu

While Paris Slept - Ruth Druart (2021)

Alternatieve titel: Terwijl Parijs Sliep

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Engels
Historisch

512 pagina's
Eerste druk: Headline Review, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Parijs, 1944. Het leven van een jonge vrouw neemt een afschuwelijke wending als ze op een dag van haar bed wordt gelicht. Ze wordt op transport gezet naar Auschwitz. Op het perron neemt ze een levensbepalende beslissing: in haar wanhoop geeft ze haar zoontje, een baby nog, weg aan een wildvreemde man. Santa Cruz, 1953. Jean-Luc heeft met veel moeite het verleden achter zich gelaten. Getekend door de nazibezetting van Parijs en zijn werk langs de spoorlijnen, waar hij getuige was van de gruwelijkheden die de Duitsers aanrichtten, ontvluchtte hij na de Tweede Wereldoorlog Frankrijk om samen met zijn vrouw en aangenomen zoontje een nieuw leven te beginnen in de Verenigde Staten. Dan wordt op een dag zijn ergste angst werkelijkheid en klopt het verleden volkomen onverwacht op zijn deur.

zoeken in:
avatar van schelley
5,0
geplaatst:
Parijs, 1944. Sarah is net bevallen van haar zoontje Samuel. Maar het jonge Joodse gezin is op de vlucht. Ze duiken onder maar worden gevonden waarna ze op transport worden gezet naar Auschwitz. Sarah is wanhopig en beslist haar baby in de handen van een vreemde te duwen. Jean-Luc is diegene die de baby in handen krijgt terwijl hij als spoorwegarbeider werkt in Bobigny. Hij voelt zich gevangen in deze job en wilt eigenlijk niet voor de Duitsers werken. Hij leert Charlotte kennen die in het ziekenhuis hetzelfde gevoel ervaart. Samen nemen ze een riskante beslissing..

Terwijl Parijs sliep is de debuutroman van Ruth Druart. Ze studeerde psychologie en wilt via haar verhalen ervoor zorgen dat de wereld beter kan begrijpen. Dit doet ze door een verhaal vanuit verschillende perspectieven te brengen en met een verschillende achtergrond. Dit gegeven is net hetgeen Terwijl Parijs sliep zo bijzonder maakt!

In het boek wordt er gesproken vanuit verschillende perspectieven; Jean-Luc, Charlotte, Sarah, David en Sam(uel). Hierdoor krijg je inzicht in de motieven en gedachten van dit personage. Naar mijn gevoel is dit echt een meerwaarde voor het boek. Je kan je erg inleven in elk individu. Hun standpunten en handelingen zijn begrijpbaar. Niets is zwart-wit. En hoewel de personages soms tegenover elkaar staan, kan je niet éénduidig zeggen wie nu net goed of slecht handelt. Hierdoor worstel je als lezer met je gevoelens doorheen het verhaal. Aan wiens kant sta je nu? Deze tweestrijd is erg intens overgebracht. Dit gegeven zorgde er wel voor dat ik tegen het einde van het boek af en toe stiekem een traantje moest laten.

Het verhaal is opgebouwd uit korte hoofdstukken. Dit leest erg aangenaam want je wilt toch nog net 1 hoofdstukje verder lezen. Voor je het weet heb je het boek dan ook uitgelezen. De taal is vlot en goed opgebouwd. Je merkt dat je zo in het verhaal zit zodat je niet door hebt dat je aan het lezen bent.

Dit boek is niet het zoveelste verhaal over Auschwitz. Het gaat eerder over de gevolgen van de oorlog. Hoe je leven terug opbouwen na alle ontberingen en verschrikkelijke gebeurtenissen. Verder is het een verhaal over opoffering, liefde (tussen ouder en kind), veerkracht, de grens tussen goed en kwaad, vergeving en geluk!

Gast
geplaatst: vandaag om 19:38 uur

geplaatst: vandaag om 19:38 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.