menu

De Afwijking - Dries Muus (2021)

mijn stem
3,58 (6)
6 stemmen

Nederlands
Psychologisch

192 pagina's
Eerste druk: Ambo|Anthos, Amsterdam (Nederland)

Vlak voordat de veertienjarige Mattias Groen het voetbalveld op stapt bij zijn nieuwe club, maakt hij een afspraak met de goden. In ruil voor een toekomst als profvoetballer mogen ze hem alles aandoen. Het werkt: Matty verovert een basisplaats, blijft scoren en er is zelfs sprake van interesse uit het buitenland. Dan gooit een kleedkamerschandaal zijn leven overhoop. De wereld stort zich op hem, Matty’s moeder en zijn trainer dringen niet meer tot hem door, en zijn gevecht brengt ook hun eigen weggedrukte leed naar boven. Terwijl ze blijven proberen de jongen door de ellende heen te slepen, duwen ze hem met elke poging ongemerkt dichter naar de afgrond.

zoeken in:
5,0
Dries Muus is naast schrijver onder andere recensent voor Het Parool. De afwijking is zijn debuutroman. Hij verwerkt hierin een persoonlijke gebeurtenis die een belangrijke rol heeft gespeeld in zijn leven.

Mattias (Matty) Groen is 14-jaar en een fervent voetballer. Hij heeft talent en droomt ervan om profvoetballer te worden. Bij zijn nieuwe club valt zijn talent op en er komt zelf interesse vanuit het buitenland voor hem. Tot dat ene moment.. Een moment in de kleedkamer waarbij er een persoonlijk incident is. Dit kleine incident heeft grootse gevolgen. Er wordt zowel op als naast het veld veelvuldig over gesproken en geroddeld. Matty voelt zich niet meer goed in zijn vel. Zijn moeder en zijn trainer kunnen zelfs niet meer tot hem doordringen. En deze hebben zelf nog hun eigen onverwerkte problemen.

De afwijking is een coming-of-age, psychologische roman. De hoofdrol is weggelegd voor Matty maar ook de moeder en trainer hebben een belangrijke rol in het verhaal. De personages zijn krachtig uitgewerkt en Muus weet goed de gebroken gevoelens over te brengen aan de lezer.
Hij heeft een makkelijke schrijfstijl waarbij de focus bij het verhaal blijft. Goed leesbaar voor zowel volwassenen als voor jongvolwassenen. Hierdoor ook zeker interessant lesmateriaal voor in het middelbaar om maatschappelijk relevante thema’s aan te kaarten zoals geaardheid, pesten, roddelen, eigenheid en bijvoorbeeld maatschappelijke druk.

Op krachtige wijze kaart Dries Muus de homofobie binnen de voetbalwereld aan met dit debuut. Een aangrijpend verhaal!

avatar van Gast123
3,0
Ik had hier meer van verwacht. Ik vond de personages maar oppervlakkig uitgewerkt, wat weet je nou van iedereen? Verder las het wel lekker weg.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:53 uur

geplaatst: vandaag om 06:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.