menu

Een Film met Sophia - Herman Koch (2021)

mijn stem
2,50 (10)
10 stemmen

Nederlands
Psychologisch

304 pagina's
Eerste druk: Ambo|Anthos, Amsterdam (Nederland)

‘Weet jij misschien waar Sophia is? Ze is vannacht niet thuisgekomen en ik heb het nummer van haar vriendje niet. Bel me even.’ Zo luidt het bericht dat filmregisseur Stanley Forbes op oudejaarsavond krijgt van Karl Hermans, een gevierd schrijver. Stanley heeft Karls beeldschone zeventienjarige dochter gecast voor zijn nieuwste film, die na zijn Amerika-avontuur zijn grote comeback in Nederland moet worden. Met graagte werpt hij zich op als vaderfiguur voor Sophia. Maar tijdens de opnames van zijn mozaïekfilm, met naast Sophia een hoofdrol voor steracteur Michael Bender, worden Stanleys motieven steeds onduidelijker. Wat wil hij eigenlijk, met deze film, met dit meisje en met zichzelf? Hij weet precies waar Sophia is, maar besluit met antwoorden te wachten.

zoeken in:
avatar van Raspoetin
Nooit meer slapen - Beluister Herman Koch (9 september 2021) | Podcasts
Herman Koch werd als acteur bekend met Jiskefet en is inmiddels vooral actief als schrijver. In 1989 debuteerde hij met Red ons, Maria Montanelli, en verwierf internationale bekendheid met zijn inmiddels drie keer verfilmde Het Diner. Nu is er Een film met Sophia, een roman over vaderlijke liefde voor een jonge actrice. Pieter van der Wielen spreekt met Herman Koch.
Vorige week Michiel Romeyn en dit maal een ander lid van Jiskefet.

3,0
Een film met Sophia is mijn eerste roman van Herman Koch dat ik lees. Als ik de reacties lees was dit boek misschien niet het beste boek om mee te beginnen maar ik moet toegeven dat de schrijfstijl van Koch mij best wel heeft kunnen bekoren. Herman Koch is een Nederlandse schrijver die onder andere gekend is voor zijn romans Het diner en Zomerhuis met zwembad.

Stanley Forbes is een filmregisseur op leeftijd. Hij heeft successen gekend maar de laatste tijd lijkt dit wat te zijn stilgevallen. Wanneer Stanley op bezoek is bij Karl Hermans, een gevierd schrijver, ziet hij Karl’s 16-jarige dochter. Een prachtige verschijning die meteen zijn aandacht weet vast te houden. Stanley is gefascineerd door haar en cast haar voor een film die hij niet eens bedacht had. Op oudejaarsavond krijgt Stanley een sms van Karl met de vraag of hij weet waar zijn dochter is?

Doorheen het verhaal wordt er veel mysterie opgewekt. Waar is Sophia? Wat is er met haar gebeurd? Wie speelt er allemaal een rol? Ik moet zeggen dat Koch deze mysterie meesterlijk uitwerkt. Hij weet je aandacht vast te houden!

Koch heeft een speciale, unieke schrijfstijl. Hij is erg beschrijvend en kan je laten nadenken over thema’s waarbij je eerder nog niet stilstond. Vb. subsidies voor filmen, toerisme, mensen bespelen, … Deze bijzondere kijk op dingen wist mij te boeien en te intrigeren. Anderzijds merkte ik wel dat dit ervoor zorgde dat je erg van de oorspronkelijke verhaallijn werd afgeleid. Ik merkte wel dat ik graag verder wou met het originele verhaal en dat ik graag wou weten hoe het nu zit met Sophia.

Het einde vond ik best verrassend en teleurstellend. Ik had iets spectaculair verwacht en dit kwam helaas niet. Toch vond ik dit boek best wel amusant om te lezen en merk ik dat mijn nieuwsgierigheid wel gewekt is naar de andere boeken van Herman Koch.

Een mysterieuze roman over aantrekking, frustraties, fascinatie en de filmwereld.

1,5
De schrijver was te lui om er een kort verhaal van te maken, dus werd het een lange saaie roman. Ik heb hem helaas helemaal uitgezeten. Het wemelt van de cliche's en slordigheden. De tijd loopt scheef door het verhaal, dat vol staat met oninteressante uitweidingen over van alles en nog wat. Soms zelfs dubbel. Had de redacteur er ook geen zin in? De personages komen niet tot leven. Het is alsof je enkel bladzijdenlang de schrijver volgt die mopperend op de bank zit. Lekker zeiken op de Nederlandse films en acteurs. Lekker gemakkelijk. Gelukkig kreeg ik er gratis en voor niks het boekenweekgeschenk bij.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:50 uur

geplaatst: vandaag om 09:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.