menu

Schaduwleven - Kim Moelands (2021)

mijn stem
4,00 (3)
3 stemmen

Nederlands
Psychologisch

320 pagina's
Eerste druk: A.W. Bruna, Amsterdam (Nederland)

De jonge naïeve en getraumatiseerde Elena kan haar geluk niet op als de populaire Daniël interesse in haar toont. Hij is charmant, slim en zelfverzekerd. Alles wat zijzelf niet is. Hij geeft haar de aandacht die ze in haar jeugd heeft moeten missen en wanneer hij haar ten huwelijk vraagt, zegt ze natuurlijk ja. Maar al in de wittebroodsweken beginnen de problemen. Daniël blijkt een narcistische persoonlijkheidsstoornis te hebben en begint gevaarlijke trekjes te vertonen. Hij manipuleert en intimideert, en isoleert haar van haar omgeving. Elena raakt verstrikt in een nachtmerrie van intimidatie en geweld. Niemand gelooft haar, behalve de gepensioneerde psychologe Violet. Wanneer zij plotseling verdwijnt, blijft Elena met veel vragen zitten…

zoeken in:
4,0
Kim Moelands is een gekende Nederlandse auteur. Ze schreef boeken in verschillende genres; zowel thrillers als romans kan ze aan. Met Schaduwleven maakt ze een beetje een combinatie van deze 2 genres, een roman boordevol spanning.

Elena leert de zelfzekere en vlotte Daniël kennen. Een droom lijkt uit te komen. Wie had ooit gedacht dat hij interesse in haar zou tonen. Hij draagt haar op handen en al zijn aandacht is voor haar bestemd. Natuurlijk twijfelt Elena niet als zij door Daniël ten huwelijk wordt gevraagd. Toch lijkt deze droom eerder een nachtmerrie te worden. Daniël is niet meer de lieve Daniël van weleer. Hij neemt beetje bij beetje Elena’s leven over. Hij domineert, manipuleert, isoleert, … Elena komt verder en verder van zichzelf te staan en raakt verstrikt in Daniëls web. Ze wil haar kinderen beschermen maar vindt de kracht niet om tegen Daniël op te boksen. Zeker als niemand haar gelooft en ze er alleen voor lijkt te staan..

Pfoee, wat een heftig verhaal. Eentje die op psychisch vlak echt wel binnenkomt. Ik was benieuwd naar hoe de relatie evolueerde, hoe de narcistische persoonlijkheid vanuit de oppervlakte naar boven zou komen. Hoe deze subtiele tekens mis kunnen worden opgevat tot je uiteindelijk verstrikt geraakt. De geschiedenis die Elena met zich meedraagt en stilaan ook duidelijk wordt in het verhaal, is typerend. Een bepaald profiel van persoon dat een ander profiel aantrekt en waarbij ze elkaar voeden. De personages zijn voelen levensecht aan. Mensen met zwakheden en beperkingen, foute denkpatronen en met momenten onvoldoende wilskracht. Maar ook mensen met veerkracht, moederliefde, doorzetting, …

De schrijfstijl neemt je meteen mee in het verhaal. Het is een intens boek waarbij de gruwelijke gebeurtenissen levendig binnenkomen. Huiselijk geweld, psychische en emotionele terreur en intimidatie worden allemaal benoemd.

Een sterk verhaal dat meer inzicht geeft in het samenleven met iemand met narcisme. Hartverscheurend en aangrijpend tegelijk. Een psychologische roman die zeker de moeite waard is om te lezen.

avatar van Tiany
4,0
Zeer interessant en boeiend boek, een drama met thriller momenten.
Zulke mensen bestaan zeer zeker, meestal zijn het mannen die een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben, maar vrouwen kunnen er ook last van hebben.
Het is in ieder geval een ramp om met iemand zoals Daniël te leven, die het in extreme mate heeft. Als je zelf iemand in je leven hebt gehad, niet zo extreem, maar ook met narcistische trekken, voel je al snel hoe de relatie gemanipuleerd wordt, je zou Amber (Elena) wakker willen schudden om haar te waarschuwen voor deze “over charmant” knappe man. Eens ze zijn ware aard door heeft wordt het steeds moeilijker om zich los te maken door de gevaarlijke dreigementen, die soms letterlijk worden uitgevoerd. Ik moest soms mijn adem inhouden bij het lezen van dit boek, want in het werkelijke leven bestaan er Daniëls, Ambers (Elena's). Wat ik niet kon begrijpen is dat deze vrouw haar ouders totaal niets geloofden van wat hun dochter meemaakte, als ouder blijf je toch je kind steunen op één of andere manier, zelfs als je denkt dat zij fout is. Buitenstaanders hebben narcisten ook vaker door….denk ik als ouder toch. Ik vond het in ieder geval een knap boek, zeer goed en boeiend geschreven. Deed me een beetje denken aan “Achter gesloten deuren” van B.A. Paris.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:40 uur

geplaatst: vandaag om 02:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.