menu

The Exiles - Christina Baker Kline (2020)

Alternatieve titel: De Bannelingen

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Engels
Historisch

384 pagina's
Eerste druk: Custom House, New York (Verenigde Staten)

Londen, 1840. De jonge gouvernante Evangeline raakt ongehuwd zwanger en wordt valselijk beschuldigd van diefstal, waarna ze wordt veroordeeld tot ballingschap op Van Diemen’s Land, een strafkolonie in Australië. Tijdens de overtocht raakt ze bevriend met de strijdvaardige Hazel, die zich over haar ontfermt. Hazel is gepokt en gemazeld maar heeft een hart van goud, en raakt in Australië ook betrokken bij het leven van Mathinna, een Aboriginalmeisje dat ‘geadopteerd’ is door de nieuwe gouverneur. Hij beschouwt haar echter eerder als een curiositeit dan als een kind.

zoeken in:
5,0
Christina Baker Kline is gekend van het boek ‘De kindertrein’. Ze schrijft onder andere voor The New York Times en The San Francisco Chronicle.

Wat een straf verhaal! Een stukje geschiedenis wat nog erg onbekend is. Door deze roman krijgt deze geschiedenis de aandacht die hij verdient.

Londen, 1840. Evangeline was een gouvernante. Nadat ze ongehuwd zwanger geraakt, werd ze ook nog eens beschuldigd van diefstal. Hierdoor wordt zij gezien als “uitschot” van de maatschappij waarna ze wordt veroordeeld tot ballingschap in een strafkolonie. Ze wordt per boot naar Van Diemensland gebracht. Tijdens deze overtocht leert ze verschillende veroordeelde vrouwen kennen waaronder ook Hazel en Mathinna. Mathinna is een Aboriginal en wordt gezien als het bezit van de nieuwe gouverneur. De 3 vrouwen houden zich vast aan elkaar wanneer ze in de strafkolonie verschrikkingen te verduren krijgen.

De 3 hoofdpersonages zijn erg verschillend maar ook weer gelijkaardig. Krachtige vrouwen met een wil om te vechten ondanks hun achtergrond. De vrouwen hun verhalen worden samen verweven en vormen een mooi geheel. De onderwerpen die aan bod komen tijdens dit verhaal zijn zo beklijvend en intens waardoor dit verhaal wel een emotioneel boek is om te lezen. Het is merkbaar dat Kline veel voorstudie heeft gedaan alvorens het boek te schrijven. Zo verdiepte ze zich onder andere over veroordeelde Britse vrouwen, de geschiedenis en behandeling van Aboriginals, het gevangeniswezen in Londen in de 19e eeuw, Tasmanië en de kolonisatie in Australië. Deze historische onderbouwing is merkbaar tijdens het lezen. Waardoor het verhaal wel waarheidsgetrouw blijft aanvoelen ondanks dat het verhaal fictie is.

Een buitengewoon en hartverscheurend verhaal over kolonisatie, onderdrukking van vrouwen, vriendschap en discriminatie.

Ohja, dit boek krijgt echt veel te weinig aandacht in de (social) media!

Gast
geplaatst: vandaag om 17:15 uur

geplaatst: vandaag om 17:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.