
Later - Stephen King (2021)
Engels
Griezel / Thriller
256 pagina's
Eerste druk: Hard Case Crime,
New York (Verenigde Staten)
Jamie Conklin is enig kind. Als zoon van een alleenstaande moeder die lastig rond kan komen, wil hij niets liever dan een normale jeugd. Maar jammer genoeg voor Jamie is hij allesbehalve normaal… Geboren met een bovennatuurlijke gave die hij van zijn moeder geheim moet houden, ziet Jamie dingen die niemand anders kan zien en weet hij meer dan eigenlijk mogelijk zou moeten zijn. Wanneer een rechercheur van de New Yorkse politie hem betrekt bij de klopjacht op een moordenaar, komt Jamie oog in oog te staan met een overledene. Maar de prijs die staat op het gebruiken van zijn gaven is veel hoger dan hij ooit had gedacht – deze geest is namelijk niet van plan om weg te gaan.

Kaft doet denken aan die pulp detectives uit de jaren 50.
Vind ik echt mooi altijd, die pulp kaften.
Ik ken geen schrijver die zo pakkend over opgroeien kan schrijven als King. It is daar het schoolvoorbeeld van, maar ook verhalen als The Body of, meer recent, The Institute laten zien dat King een meester is in coming-of-age verhalen. Ook in Later speelt een kind de hoofdrol: het verhaal draait om Jamie Conklin die met een behoorlijke last op zijn schouders leeft. Alleen zijn moeder Tia weet van zijn grote geheim - hij ziet dingen die niemand anders ziet - en beiden zweren ze dit geheim mee het graf in te nemen. Totdat Tia's bedrijf op de rand van de afgrond staat en Jamie zijn gave in moet zetten om nog grotere problemen af te wenden.
Wanneer Liz, een NYPD detective en de vriendin van Tia, noodgedwongen betrokken raakt bij de inspanningen van Jamie om het bedrijf van zijn moeder te redden, ontstaan er grote problemen. King weet met zijn prachtige mix van humor, foreshadowing en pakkende storytelling weer te boeien en een kort, maar meeslepend verhaal af te leveren. Ik vond de 'supporting cast' in dit verhaal wat minder (op buurman Burkett na) en ik ben er nog niet helemaal uit of de twist op het eind van toegevoegde waarde is of niet, maar vermaakt heb ik me zeker.
Niet alleen met het verhaal, maar zoals gebruikelijk ook weer met het zoeken naar de immer aanwezige easter eggs die in al zijn verhalen zitten. De connectie met It is niet te missen en zou het toeval zijn dat Jamie in 2013, precies 27 jaar na de confrontatie met It, voor het eerst in aanraking komt met de deadlights? Waarschijnlijk net zo toevallig als het feit dat de verschillende numerieke wachtwoorden precies optellen tot 19.
* * * ½
De eerste helft van het boek ging ik zo nu en dan even wat anders doen, dat heb ik niet vaak bij Stephen King, ik lees dan als ik begin te lezen vaak aan één stuk door. Ik vond de verteller soms wat irritant met zijn (tussen haakjes gedane overpeinzing die meestal hetzelfde was). Het verhaal boeide me niet gelijk heel erg, pas in het tweede deel wordt het echt een stuk beter vond ik. Maar al met al wel weer een fijn King boek.
Als je de vele stukken wit vult met tekst kom je denk ik op krap 200 pagina's, precies lang genoeg voor dit verhaal.
Zeker een aardig boek, Later, maar veel te kort om memorabel te zijn natuurlijk.

Welke twist bedoel je, DMF?
Zeker een aardig boek, Later, maar veel te kort om memorabel te zijn natuurlijk.

Ik denk dat DMF het over Jamie's oom heeft die zijn vader blijkt te zijn.

Mijn gevoel na het dichtslaan van dit boek sluit aan op wat hiervoor door niet de minste lezers is aangegeven. In het begin denk je; mwoah. Gevoelsmatig niet heel origineel en zelfs eens wat terug moeten bladeren. Maar King zou King niet zijn als hij er dan toch voor zorgt dat je bij het 2e deel het liefst niet meer stopt met lezen. Lekker sfeertje, op z'n Kings weer een leuk hoofdpersonage met de (steeds minder) kleine Jamie en enkele creepy scènes waarbij inderdaad lijkt te worden terug gegrepen naar één van de meest legendarische personages uit het omvangrijke oeuvre van de beste man.
Lang verhaal kort makend heb ik me opnieuw uitstekend vermaakt met dit nieuwste boek van good old Stephen King.
Leuk boek. Deze valt voor mij persoonlijk in een lang lijstje relatief recentelijke Stephen King boeken die ik met veel plezier heb uitgelezen, meestal ook behoorlijk snel, maar die ik niet per se aan iedereen zou aanraden. Denk aan The Institute, Revival, Joyland, Outsider en nog meer. Nogmaals, met veel plezier gelezen en 3 mooie paarse sterretjes.
Het zijn inderdaad niet meer de klassiekers van weleer, maar King weet toch altijd een bepaald sfeertje te scheppen waardoor het toch weer een aangename leeservaring wordt

Het zijn inderdaad niet meer de klassiekers van weleer, maar King weet toch altijd een bepaald sfeertje te scheppen waardoor het toch weer een aangename leeservaring wordt

precies dat! ik lees ze met heel veel plezier en zal ik ook blijven doen. en wie weet wat er nog komt, in augustus weer eentje geloof ik. hij heeft met Full Dark No Stars en 22/11/63 wel bewezen dat hij het nog niet verleerd is

precies dat! ik lees ze met heel veel plezier en zal ik ook blijven doen. en wie weet wat er nog komt, in augustus weer eentje geloof ik. hij heeft met Full Dark No Stars en 22/11/63 wel bewezen dat hij het nog niet verleerd is

Eens, dat waren nog een paar echte voltreffers.
Maar nergens wordt het groots, doet een personage uitzonderlijke dingen of staar je in de lucht met een "wat lees ik nou" gevoel. Daardoor 2.5*
3,5 sterren
Met 'Joyland' (2013) nog vers in het geheugen was ik ietwat huiverig voor een herhaling van zetten als een soortgelijke mengeling tussen coming-of-age en pulperige neo-noir. De twee werkjes hebben inderdaad met elkaar gemeen dat een volwassen verteller melancholisch terugkijkt op het verlies van onschuld in die vormende jaren. Toch wijken ze af door de speelsheid waarmee 'Later' (2021) vooral de humor benadrukt van spookverschijningen die alleen Jamie kan zien. Op een gegeven moment wordt het welhaast meta als een spookschrijver (in de meest letterlijke zin) moet helpen om een onafgewerkt manuscript af te ronden. (Ergens vraag ik me af of Stephen King als een plaagduiveltje verwijst naar de geruchten dat hij zijn boeken niet meer altijd zelf schrijft!?) 'Joyland' (2013) heeft mijn voorkeur door die fantastische sfeersetting, maar in grote lijnen doet 'Later' (2021) er zeker niet voor onder.
Hij moet voor dit verhaal wel geïnspireerd zijn door de film "The Sixth sense". Alleen is dit verhaal een stuk ruwer
Nou ja, dat lijkt me evident. Hij verwijst zelfs een paar keer expliciet naar die film.
Objectief wel een voldoende hoor, 3* krijgt dit boek van mij
