menu

Home before Dark - Riley Sager (2020)

Alternatieve titel: Voor het Donker Thuis

mijn stem
3,42 (6)
6 stemmen

Engels
Thriller

416 pagina's
Eerste druk: Dutton, New York (Verenigde Staten)

Hoe was het om in dat huis te wonen? Maggie Holt is die vraag wel gewend. Vijfentwintig jaar geleden verhuisde ze met haar ouders, Ewan en Jess, naar Baneberry Hall, een negentiende-eeuws landhuis in Vermont. Drie weken later waren ze er halsoverkop uit vertrokken; een traumatische gebeurtenis waarover Ewan later een bestseller zou schrijven. Tegenwoordig knapt Maggie oude woningen op en ze kan zich de gebeurtenissen van toen nauwelijks herinneren. Ze gelooft ook eigenlijk geen woord van wat er in haar vaders boek staat. Wanneer ze na zijn dood Baneberry Hall erft, gaat ze terug naar de plek waar het allemaal begon. Ze is van plan om het pand een facelift te geven en te verkopen. Haar terugkeer wordt met argusogen bekeken door de inwoners, want het kleine stadje is er niet goed vanaf gekomen in haar vaders boek. Zodra Maggie over de drempel van Baneberry Hall stapt begint ze zich af te vragen of er toch geen waarheid in het boek schuilt.

zoeken in:
avatar van Shaky
3,0
Moeilijk om een eindoordeel te vellen over deze bovennatuurlijke thriller. Van de ene kant werk het boek-in-boek aspect uitstekend: dochter onderzoekt wat er vroeger in huis gebeurd is aan de hand van het boek dat haar vader over het huis heeft geschreven. Het zorgt voor een meta sfeertje waarbij de perspectieven constant switchen zonder dat dit noodzakelijk aangekondigd wordt; nice! Een beetje werken als lezer en dat in een thriller.

Van de andere kant is het verhaal zelf te suf voor woorden en wordt cliché na cliché aan elkaar geregen. Spannend wordt het geen moment en de vlotte, soort van, plottwists op het einde zijn ontzettend knullig. Daar komt bij dat er geen enkel likeale personage in dit boek te vinden is. Iedereen is vreselijk, je hoopt dat er vreselijk dingen met ze allemaal gebeuren. En hey, kom op; het is een thriller / horror: ik mag hopen dat er überhaupt vreselijk dingen gebeuren, maar ook daar komt dit boek zwaar te kort. Het is een soort horror-light, een pyjamaparty horrorverhaal, horror stories voor op kinderfeestjes, etc. je snapt mijn punt.

Plot-wise is dit al honderden keren veel beter gedaan, maar qua structuur is dit boek sterk geschreven. Ik ga positief afronden, net een 5,5.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:20 uur

geplaatst: vandaag om 08:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.