menu

Thomas l'Obscur - Maurice Blanchot (1941)

Alternatieve titel: Thomas de Duistere

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Frans
Psychologisch

143 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

Thomas ging zitten en keek naar de zee. Gedurende enige tijd bewoog hij niet, alsof hij daar gekomen was om de bewegingen van de andere zwemmers te volgen, en hoewel de nevel hem verhinderde erg ver te zien, hield hij zijn ogen hardnekkig op deze lichamen gericht. Ze bleven met moeite boven water. ‘Thomas de duistere’ is het literaire debuut van Maurice Blachot.

zoeken in:
avatar van ...stilte...
Er zijn twee versies van Thomas de Duistere, uit 1941 en uit 1950. Van de 232 bladzijden van de roman blijven er in het verhaal nog maar 136 over.

De roman is gezuiverd tot het naakte relaas van de uitzonderlijke ontmoeting met het Buiten die in het schrijven plaats kan hebben. Voorzover elk relaas van deze ervaring echter onmogelijk is - het verhaal kan nooit meer zijn dan het wachten op de ontmoeting die altijd nog komen moet of de vergetelheid van de ontmoeting die altijd al heeft plaatsgehad - zijn teksten als Thomas de Duistere (1941), Oponthoud van de dood (1948) en Waanzin van de dag (1949) anti-verhalen te noemen.
Annelies Schulte Nordholt (in Het wakende woord)

Blanchot begeeft zich in het woordloze gebied van afwezigheid, stilte en dood en brengt paradoxaal genoeg deze leegte in taal tot leven. Iedere zin is een reflectie van de gehele tekst:

Had ik twee ogen waarvan het ene bijzonder scherp zag, met wat slechts oog was in zijn weigering te zien, zag ik alles wat zichtbaar was.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:31 uur

geplaatst: vandaag om 09:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.