menu

Caoineadh Airt Uí Laoghaire - Eibhlín Dubh Ní Chonaill (1800)

mijn stem
geen stemmen

Iers
Biografie / Sociaal

20 pagina's
Eerste druk: Éamonn de Bhál, County Cork (Ierland)

Het gedicht ‘Caoineadh Airt Uí Laoghaire’ (‘Klaagzang om Art Ó Laoghaire’) wordt beschouwd als het grootste Ierse gedicht uit de achttiende eeuw. Eibhlín componeerde het naar aanleiding van de moord op haar echtgenoot Art, een kapitein in het Hongaarse Huzarenregiment van het leger van Maria Theresia van Oostenrijk, op 4 maart 1773. Het gedicht geeft details over de moord in Carraig an Ime in County Cork door de Britse ambtenaar Abraham Morris en over de nasleep van de moord. Het gedicht is opgebouwd uit vijf delen en volgt de oorspronkelijke ritmische en sociale conventies van de orale traditie van de Ierse klaagzangen uit die tijd. In een deel van het gedicht wordt de bittere verbale strijd tussen Eibhlín en de zus van Art belicht; waarmee de disharmonie tussen hun twee vooraanstaande families tot uitdrukking wordt gebracht. De Ierse dichter Éamonn de Bhál legde de tekst van de klaagzang uiteindelijk vast voor eerste publicatie rond het jaar 1800.

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Het gedicht vloeit voort uit de orale Ierse traditie van klaagzangen bij het overlijden van een naaste.

Een complete en tweetalige editie Iers/Engels van het gedicht is, met wat achtergrondinformatie, terug te vinden op:
An Caoineadh Airt Uí Laoghaire – Millstreet.ie

De Ierse dichteres Doireann Ní Ghríofa gebruikte het gedicht als inspiratie voor haar prozadebuut A Ghost in the Throat - Doireann Ní Ghríofa (2020)
Ook daarin is Caoineadh Airt Uí Laoghaire in het Iers en het Engels opgenomen.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:34 uur

geplaatst: vandaag om 13:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.