menu

Onder de Golven: Het Verhaal van Doggerland - Linda Dielemans (2021)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Jeugdboek
Historisch

192 pagina's
Eerste druk: Fontaine, Amsterdam (Nederland)

Iedereen kent de Noordzee. Als de zon schijnt, gaan we massaal naar de stranden en nemen een duik in de golven. In de winter of als het stormt, gaan we uitwaaien aan zee. We gaan erheen om te rennen of te vliegeren en we varen eroverheen als we naar Engeland gaan. Maar dat is niet altijd zo geweest. Honderdduizenden jaren geleden was er al wel een Noordzee, maar tussen het Europese vasteland en Groot-Brittannië lag een brede strook land: Doggerland. Het was een rijk gebied, waar jager-visser-verzamelaars alles hadden wat hun hartje begeerden. Dit is het verhaal over het veranderende landschap van Doggerland. Door het non-fictieverhaal heen worden korte fictieverhalen geregen van mensen die mogelijk het Doggerland bewoonden.

zoeken in:
avatar van schelley
4,0
geplaatst:
Linda Dielemans heeft archeologie gestudeerd. Ze gebruikt haar kennis samen met haar passie voor schrijven. Zo schreef ze eerder al boeken met een historische/archeologische achtergrond. Over haar boek ‘Brons’ werd met veel lof gesproken. Djenné Fila verzorgt de illustraties.

Onder de golven is gemaakt in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden naar aanleiding van een nieuwe tentoonstelling over Doggerland. In het boek worden objecten besproken die ook te zien zullen zijn in deze tentoonstelling.

De Noordzee kennen we allemaal. Uitwaaien aan zee, spelen op het strand. Toch verbergt de Noordzee veel meer, namelijk het Doggerland. Een strook land tussen het Europese vasteland en Groot-Brittannië dat er honderdduizenden jaren geleden was. Nu is er niets meer van te zien, tenzij de objecten die af en toe nog gevonden worden van die tijd (vuurstenen, speerpunten, een mammoettand,…). Er leefden jager-verzamelaars die in dit gebied probeerden te overleven.

Dit boek brengt een avontuurlijk verhaal over hoe het landschap veranderde. Hierbij wordt er gebruikt gemaakt van korte verhalen vanuit het perspectief van de (mogelijke) bewoners van Doggerland.
Het boek wordt verdeeld in verschillende hoofdstukken/thema’s (de eerste bewoners, verdrinkend land, de zee, …). Het is erg goed gedocumenteerd waardoor dit boek een goede toevoeging is in een klascontext. Een ideaal boek ter introductie en verdieping van de prehistorie én dit in onze eigen regio.

Het wordt visueel gemaakt door de beeldende illustraties die overal te zien zijn. Ook de achtergronden zijn prachtig gemaakt. Zo is er veel te beleven en te zien in dit boek. Achteraan is een verklarende woordenlijst te vinden zodat alles duidelijk blijft.

Ideaal voor jonge en nieuwsgierige ontdekkers met interesse voor geschiedenis.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:02 uur

geplaatst: vandaag om 17:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.