menu

Gabriële - Anne Berest en Claire Berest (2017)

mijn stem
geen stemmen

Frans
Biografie / Kunst en Cultuur

440 pagina's
Eerste druk: Stock, Parijs (Frankrijk)

Gabriële Buffet is een onafhankelijke 27-jarige vrouw, een muzikante, een feministe die haar tijd vooruit is, als zij in september 1908 Francis Picabia ontmoet; een succesvolle jonge schilder met een vurige reputatie. Hij had een vernieuwing nodig in zijn werk, zij staat klaar om de ketenen te doorbreken: te bezielen, mensen aan het denken te zetten, te theoretiseren. Ze wordt ‘de vrouw met het erotische brein’, die alle mannen op de knieën brengt; ook de futuristische, dadaïstische en surrealistische kunstenaar Marcel Duchamp en de schrijver Guillaume Apollinaire. Tussen Parijs, New York, Berlijn, Zürich, Barcelona, Étival en Saint-Tropez leidt Gabriële de voorlopers van de abstracte kunst, de futuristen, de Dada, altijd voorop in de artistieke vooruitgang. De schrijfsters Anne en Claire Berest zijn de achterkleindochters van Gabriële Buffet-Picabia en gaan in dit boek terug naar het begin van een twintigste eeuw, waarin de codes van schoonheid en samenleving opnieuw worden uitgevonden..

zoeken in:
avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
De (scenario)schrijfster Anne Berest is onder andere bekend door haar bijdrage aan de ironische stijlgids en bestseller 'How to be Parisian wherever you are' uit 2014, in Nederland in 2016 verschenen als 'Altijd een Parisienne, waar je ook bent: liefde, stijl & slechte gewoontes'.
Haar zus Claire is eveneens schrijfster.

Een Nederlands artikel over hun voorouder Gabriële Buffet-Picabia is te vinden op:
Het Beeldende Kunstjournaal - artizontaal.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 21:53 uur

geplaatst: vandaag om 21:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.