menu

The Midnight Library - Matt Haig (2020)

Alternatieve titel: Middernachtbibliotheek

mijn stem
3,52 (26)
26 stemmen

Engels
Fantasy / Psychologisch

304 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

Ergens aan het einde van het universum bevindt zich een bibliotheek met een oneindig aantal boeken en elk verhaal bevat een andere realiteit. Eentje daarvan kan slechts het verhaal van één mens zijn. Nora Seed komt in de bibliotheek terecht en kan zo kiezen voor een ander verhaal dat haar leven zal zijn. In dat leven kan ze een andere carrière hebben en oude, verbroken vriendschappen weer tot leven wekken. Ze doolt door de bibliotheek en moet diep in zichzelf graven om te kunnen kiezen wat haar werkelijk gelukkig zal maken en te begrijpen wat het leven werkelijk de moeite waard maakt.

zoeken in:
avatar van H€yoka
2,5
Van Matt Haig had ik eerder Reasons to Stay Alive in het Engels gelezen, wat me qua leesbaarheid goed meeviel, qua verhaal iets minder. Nu ja, dat was nu eenmaal een autobiografisch boek voor de zelfhulpmarkt. Toen ik deze titel zag verschijnen, wou ik hem best nog eens een kans geven en tegelijkertijd een boek in het Engels lezen.

Het begint allemaal nog aardig, hoewel het feit dat de achterflaptekst verzwijgt dat de toegang tot de bibliotheek een zelfmoordpoging is, me niet helemaal fair lijkt. Ik dacht meteen: als maar niet blijkt dat ze uiteindelijk naar haar root life terugkeert. En laat dat nu 288 pagina's later precies zijn wat er gebeurt...

Tussenin komt er wat heen en weer gehuppel tijdens verschillende mogelijkheden om een leven te leiden. Hierin toont Haig me Nora steeds als prille twintiger en slaagt hij er niet in om haar doorleefd te maken. Deze elementen stopt hij wel in het boek (de dood van haar ouders, geen contact met haar broer...) maar het werd nergens zo ondraaglijk dat je met haar meevoelt. Echt niets vertelt me dat Nora een mid dertiger is, het idioom klopt ook niet echt met een filosofie studente, kortom: het rammelt.

Gelukkig weerhoudt de auteur zich er aan het eind van om Nora en Ash alsnog een koppel te laten worden. Dit houdt het boek voor mij op een krappe voldoende, maar is onvoldoende om Matt Haig een derde kans te geven. 2.5*

avatar van Pleun
3,0
Ik begrijp waarom dit boek aanslaat bij velen, gezien de boodschap. Maar het heeft inderdaad zijn mankementen. Ik vond vooral de vele uitzonderlijke levens waarin de hoofdpersoon terecht had kunnen komen wanneer het toeval anders had bepaald behoorlijk over the top. Ik bedoel..ik gok dat wanneer de kleine Pleun vroeger een andere afslag had genomen, hij niet ineens een topvoetballer was geworden. In het universum van Matt Haig is het allemaal mogelijk. Ik vond The Midnight Library een typisch hedendaags product. Het leest lekker weg, het verhaal is niet te ingewikkeld en de boodschap die het uitdraagt is denk ik die veel mensen willen horen.

avatar van Bruno_6
Weer een schrijver die (volgens mij) zijn inspiratie heeft gehaald bij De bibliotheek van Babel van Jorge Luis Borges. Onder andere Umberto Eco en Terry Pratchett gingen hem voor.

2,5
In een opwelling meegenomen uit de bibliotheek en ik herken me erg in de mening van H€yoka. Daarnaast vond ik het feit dat Nora ieder leven instapte zonder voorkennis over dat leven een erg zwak punt. Mij lijkt een leven zonder gezamenlijke herinneringen met je partner, kind of bandleden, bij voorbaat gedoemd te mislukken.

5,0
Middernachtbibliotheek is het eerste boek dat ik lees van Matt Haig. Verrassend precies aangezien ik nu plots steeds meer boeken van hem tegenkom. Haig schrijft boeken in verschillende genres zoals; romans, kinderboeken, non-fictie,…

In Middernachtbibliotheek speelt Nora de hoofdrol. Nora leidt een ongelukkig leven. Ze woont alleen, wordt ontslagen van haar werk, haar kat wordt overreden, haar broer wil geen contact met haar en haar ouders zijn er niet meer. Ze voelt zich depressief en denkt eraan om haar leven te beëindigen. Maar dan ineens is er de Middernachtbibliotheek. Mevrouw Elm is de bibliothecaresse. Zij legt uit hoe de bibliotheek werkt. Nora heeft spijt van vele keuzes in haar leven. Nu krijgt ze de kans om een ander leven aan te nemen. Een leven waarin ze andere keuzes maakt en naar Australië emigreert, gletsjeronderzoeker wordt of Olympisch zwemkampioen. Welk leven is de moeite waard?

Het verhaal weet je snel op te slorpen. Vanaf het begin weet het te intrigeren en kan je gewoon niet meer stoppen. Welk leven gaat ze nu weer aannemen en hoe zal dat bevallen? Verder zet het boek je echt aan tot denken. Een leven dat eerst zo ideaal lijkt, blijkt het toch niet te zijn. Welke factoren zorgen ervoor dat je jezelf gelukkig voelt? Welke dromen moet je najagen? Welke dromen zijn van jezelf en welke worden gestuurd door anderen? Maakt geld en succes gelukkig? Kan je uiteindelijk zelfs nog een keuze maken of wordt je te gulzig en hebberig?

De schrijfstijl is erg pakkend en makkelijk leesbaar. Nora is duidelijk hét hoofdpersonage maar ook andere personages krijgen knap vorm; mevrouw Elm, haar broer, haar ouders, haar lief en haar beste vriendin. Allen komen ze steeds terug waardoor je erg vertrouwd raakt met hen.

Dit boek is een pareltje. De constante spanning aangezien je absoluut wilt weten hoe het verhaal eindigt maakt dat je het boek in één ruk uitleest! Eén van de topper van 2021!

2,0
Veel van verwacht maar uiteindelijk toch maar een moraalridder

Gast
geplaatst: vandaag om 08:37 uur

geplaatst: vandaag om 08:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.