menu

Aids and Its Methaphors - Susan Sontag (1988)

Alternatieve titels: Aids en Zijn Beeldspraken | Aids en Zijn Metaforen

mijn stem
4,50 (1)
1 stem

Engels
Historisch / Sociaal

95 pagina's
Eerste druk: Farrar, Straus and Giroux, New York (Verenigde Staten)

Haar eerdere essay ‘Illness as Metaphor’ uit 1978 was een antwoord op de culturele mythen, die ziekten als met name kanker omringen en door hun negatieve invloed de genezing van de patiënten belemmeren. Tien jaar later constateert Susan Sontag in dit vervolgessay dat kanker niet langer omhuld is met een sfeer van geheimzinnigheid en schaamte, maar dat aids de plaats van kanker op dat punt heeft ingenomen. Niet alleen de ziekte wordt gestigmatiseerd, gedemoniseerd, maar ook de patiënten. Susan Sontag trekt de lijn van haar betoog uit haar eerste essay uit 1978 door naar dit tweede essay uit 1988. Ze vergelijkt kanker en aids met historische ziekten en onderzoekt een theorie over de relatieve perceptie van ziekten: de manier, waarop de maatschappij tegen bepaalde ziekten aankijkt.

zoeken in:
avatar van Sol1
4,5
Sol1 (moderator)
De vertaling 'Aids en Zijn Beeldspraken' verscheen in 1989 bij uitgeverij Anthos in Baarn.

In 2019 verscheen bij De Arbeiderspers te Amsterdam de 206 pagina's tellende bundel 'Ziekte als Metafoor/Aids en Zijn Metaforen'.
Daarin is ook een vertaling van het beginessay uit 1978 opgenomen: Illness as Methapor - Susan Sontag (1978)

Gast
geplaatst: vandaag om 20:30 uur

geplaatst: vandaag om 20:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.